Foto – Shutterstock

Uzturs un receptes pret hronisku nogurumu. Iesaka uztura speciāliste Ilze Začeste 0

Lai mazinātu hronisku nogurumu, vispirms būtu jāsaprot un jāapzinās noguruma cēlonis, atgādina uztura speciāliste Ilze Začeste. Varbūt tikai kārtīgi jāizguļas? Varbūt jāļauj spraigam jūras vējam aizpūst nogurdinošo stresa stāvokli? Mēs katrs esam visai unikāla būtne – ja ieklausīsimies sevī, tad atradīsim savu enerģijas zagli un, pieliekot mazas pūles, ļausim tam aiziet.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Arī drūmas domas ir enerģijas zagļi, tāpat kā pastāvīga žēlošanās un apkārtējās pasaules vainošana. Ko domājam, to radām. Ja no rīta celsimies ar smaidu un dosim sev komandu – „katra mana šūna ir vesela, skaista un laimīga” – tad tā arī notiks!

Tomēr, ja nogurums ir ilgstošs un izskaidrojums netiek rasts, ir jāvēršas pie ārsta ar lūgumu veikt analīzes un sniegt konsultāciju. Ja vērojams spēka izsīkums, uzturā būtu jāiekļauj pilngraudu putras, rieksti, sēklas, zivis (skumbrija, siļķe), olas, putnu gaļa, kāds gabaliņš īstas melnās šokolādes.

Spēcinošā grūbu putra ar ķirbi

CITI ŠOBRĪD LASA
Uzkarsētā cepeškrāsnī liek gabaliņos sagrieztu ķirbi, apslaka ar olīveļļu, pipariem un apcep, uzmanot, lai gabaliņi neizšķīst. Izņem no krāsns. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolus, ķiplokus, burkānus, timiāna zariņu. Pievieno grūbas un visu apcep vēl 5 minūtes. Tad lej klāt buljonu vai ūdeni, maisot visu sautē. Kad šķidrums iesūcies, lej klāt kārtējo daļu šķidruma, sautē visu, kamēr grūbas mīkstas. Apmēram 30 līdz 45 minūtes. Tad grūbām pievieno apcepto ķirbi, piparus, sāli, pēc garšas iejauc sakapātus zaļumus, mazliet apslaka ar olīveļļu un citrona sulu. Ja ir vēlme, pirms pasniegšanas var uzkaisīt rīvētu sieru.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.