Pelējumam nē! 1
Nedrīkst ēst nevienu produktu, kam radies pelējums, jo tas var veicināt vēža veidošanos organismā. Pat ja balta pūciņa skārusi, piemēram, tikai maizes maliņu. Pat ja pelējums redzams tikai ievārījuma burciņas virspusē. Viss jāizmet! Tāpēc ka mikotoksīni, kancerogēnās, toksiskās vielas jau caurstīgojušas visu maizes kukulīti vai ievārījuma burkas saturu.
Uzmanies, pērkot riekstus, sēklas, žāvētus augļus. Tiem jābūt pareizi uzglabātiem, citādi var būt radušies aflatoksīni, mikotoksīnu veids. Šo procesu veicina silta un mitra vide. Sēnīte mēdz ieperināties arī nepareizi uzglabātos graudaugos.
Lai ēdiens nepiedeg
Būtiski gan ēšanai izvēlēties labus produktus, gan pareizi tos sagatavot. Izvairies no pārlieku ilgas cepšanas, izmanto sautēšanu, tvaicēšanu, vārīšanu.
■ Neēd grilētu gaļu! Lai gan grilēšana šķiet laba, jo neizmanto taukvielas, tomēr tā nav. Grilējot produktā veidojas vielas, kas var veicināt vēža attīstību. Ja šādu gaļu ēd tikai svētku reizē, arī tad raugies, lai cepot nerastos tumša garoziņa. Pirms gatavošanas gaļu ieteicams iemarinēt, piemēram, ar citronu, eļļu un garšvielām, lai mazinātu iespēju veidoties kaitīgām vielām.
Ja ļoti kārojas grilēt, to baudot kā piknika sastāvdaļu, lieciet uz karstajām restītēm dažādus dārzeņus.
■ Nepērc un neēd gaļas izstrādājumus! Desas un cīsiņi satur daudz mazāk olbaltumvielu nekā gaļa, toties tajos ir daudz neveselīgo tauku, sāls un nitrītu – tie visi iedarbojas nelabvēlīgi.
■ Atturies no kūpinātas gaļas un žāvētām zivīm, jo produktu pārstrādes veids rada nelabvēlīgas ķīmiskas pārmaiņas. Līdzīga iemesla dēļ nevajadzētu baudīt šprotes, čipsus vai frī kartupeļus.