Uztura speciālists: Piena tauki mūsu veselībai īstenībā ir labi 24
Daudziem ir mīts, ka piena tauki ir kaut kas slikts, tāpēc veikalu plauktos labprātāk izvēlams liesāku biezpienu, sieru vai krējumu. Vai tiešām piena tauki ir tik slikti un ikdienas ēdienkartē no tiem vajadzētu izvairīties?
TV24 raidījumā “La Dolce Vita” atbildi uz šo jautājumu sniedzis uztura speciālists Ansis Zauers.
Ironiski, ka nereti cilvēki veikalā izvēloties liesu biezpienu, taču klāt liekot treknu krējumu, līdz ar to kopsummā uzņemtais tauku daudzums vienalga ir samērā augsts.
Uztura speciālists norāda, ka agrāk piena tauki tikuši uzskatīti par sliktiem, taču jaunākie pētījumi liecina, ka tā nemaz nav. Piena tauki satur, piemēram, piena lodītes, kuru apvalkos ir fosfolipīdi, kas ir nepieciešami mūsu nervu šūnām.
Tāpat arī cilvēka smadzenēs 60% ir tauku, līdz ar to labi tauki palīdz uzlabot smadzeņu darbību.
Zauers īpaši uzsver biezpiena labās īpašības: “Biezpiens ir viens no bioloģiski vispieejamākajiem olbaltumvielu avotiem, ko mēs varam uzņemt. Cenas ziņā tas ir lētāks nekā gaļa. Biezpiens ir arī lielisks kalcija avots.”