Uztura speciālists atspēko mītu par Cēzara salātu nekaitīgumu: Nav nemaz tik veselīga izvēle! 21
Cēzara salātos daudziem patīk grauzdiņi, parmezāns un krēmīgā ķiploku mērce. Īpaši bieži šo ēdienu restorānos cilvēki pasūta, cerot, ka tas ir veselīgs ēdiens, kas nekaitēs figūrai. Uztura speciāliste ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi, Lorija Bareta, kura specializējas cilvēku ar lieko svaru veselības problēmu risināšanā, atspēko šo mītu.
“Diemžēl Cēzara salāti var nebūt tik veselīga izvēle, kā mēs domājām,” atzīmē eksperte. Viņa norāda, ka traukā ir par daudz nātrija un tauku un ka vienā salātu porcijā var būt:
– 1270 kalorijas;
– 112 g tauku;
– 1630 mg nātrija.
“Tā ir augsta kaloriju, tauku un nātrija maltīte. Vairāk nekā 80% kaloriju cilvēks iegūst no taukiem. Ar šo ēdienu sasniedzam 70% no ikdienā nepieciešamā nātrija daudzuma. Ja ievēro Amerikas Sirds asociācijas ieteikumus, tad tas nedrīkst pārsniegt 2300 miligramus, skaidro Bareta.
Vienlaikus šī ēdiena pamats, romiešu salāti, ir labs šķiedrvielu avots, kā arī vitamīnu A, C un K avots. Tie nodrošina pietiekamu mitrumu un tiem ir maz kaloriju. Cēzara mērce ir arī ļoti veselīga. Olīveļļa ir bagāta ar antioksidantiem, citronu sula ir C vitamīna avots, bet anšovi pievieno maltītei omega-3 taukskābes.
Ne visas cerības ir zaudētas, tomēr uzmundrina Bareta. “Mēs varam veikt dažas vienkāršas izmaiņas, lai padarītu Cēzara salātus veselīgākus! Jo īpaši, ja samazināsi mērces un parmezāna daudzumu, izmantosi pilngraudu grauzdiņus un pievienosi vairāk dārzeņu, tad šis ēdiens būs daudz veselīgāks.”