Uztura speciāliste: Nemokiet sevi ar „dīvainām diētām”. Kā ēst, lai izskatītos labāk 0
Daudziem no mums vārds “diēta” izklausās kā sods, kas liedz mums iespēju baudīt iecienītākos gardumus un noderīgu pārtiku. Bet tā nav taisnība. Mišela Adamsa, uztura un sporta konsultante saka, ka diēta – tas nav tik daudz kā sava uztura ierobežojums, kā pareiza tā sadale dienas garumā.
Cik bieži vajadzētu ēst?
Dažādas diētas iesaka atšķirīgas prasības: atteikties no ceptiem ēdieniem, neēst saldumus, ēst tikai olbaltumvielas, vai pat pārtikt tikai no dārzeņiem. Vairumā gadījumu tas viss ir kaitīgi mums – ja ne fiziski, tad garīgi. Patiesībā nav tik svarīgi, cik daudz mēs ēdam, svarīgāk, kad mēs to darām.
Mūsu organisms ir veidots tā, ka laika gaitā tas patērē noteiktu daudzumu pārtiku vai enerģiju. Un visu, ko mēs neesam patērējuši (uzsūkuši), mierīgi noglabājas “rezervēs”. Bet, ja barotu ķermeni porcijām, kuras pilnībā uzsūcas, rezerves neveidotos. Un patiesībā tu vari ēst, ko vien vēlies (saprātīgā robežās, protams).
“Sešas ēdienreizes dienā – tas ir daudz labāk svara zudumam, nekā standarta trīs, lai cik dīvaini tas neizklausītos,” – saka Mišela.
3 ēdienreizes:
8.00 – brokastis
13.00 – pusdienas
18.00 – vakariņas
6 ēdienreizes
8.00 – brokastis
10.30 – otrās brokastis
13.00 – pusdienas
16.30 – launags
18.00 – vakariņas
21.30 – vēlās vakariņas