Uztura speciāliste: imunitātei svarīgi ne tikai vitamīni, bet arī taukvielas 0
Gada aukstākais un tumšākais gadalaiks ir īstais brīdis, kad padomāt par savas imunitātes stiprināšanu. Rimi gardēžu komandas speciālistes Signe Meirāne un Inga Pūce atklāj savus uzticamos imunitātes draugus un pastāsta, kādēļ ziemā beidzot varam atļauties uzēst ko treknāku bez sirdsapziņas pārmetumiem.
“Tuvojoties ziemai, bieži vien gribas arvien vairāk ēst siltu un smagu jeb treknu ēdienu. Tā mūsu ķermenis signalizē par procesiem apkārtējā vidē. Latvijas klimatiskajos apstākļos ir diezgan straujas sezonālas pārmaiņas, kas būtu jāņem vērā, arī izvēloties ēdienu. Mūsu senčiem bija zināšanas, kas mūsdienās bieži tiek uzskatītas par aizvēsturiskām un nepiemērotām mūsdienu pasaulei, taču dabas likumi stāv pāri laikam, un ir labi tos ne tikai zināt, bet arī izmantot ikdienā,” uzskata Rimi gardēde, uztura speciāliste Inga Pūce.
Aukstajā laikā ir jāņem vērā, ka saules intensitāte samazinās un iekšējā ķermeņa temperatūra nedaudz paaugstinās, lai nodrošinātu labu gremošanas procesu un attiecīgi – arī imunitāti, jo tā ir atkarīga no stipriem audiem, nevis vitamīnu patēriņa. Tieši šis fenomens liek mums ēst smagāku pārtiku, kas mūs stiprina iekšēji. Piemēram, senie latvieši aukstajos ziemas mēnešos ēda skābus kāpostus, sālītas un marinētas sēnes, gurķus un citus dārzeņus. Augļus un ogas uzturā lietoja kaltētas vai kompotos un ievārījumos. Kartupeļus viņi bieži cepa mundierī, un gaļu aizstāja ar speķi. Modernā dietoloģijā šādus ēšanas paradumus uzskata par kaitīgiem un iesaka izvairīties tieši no šiem produktiem. Taču viss ir labs, ja tiek lietots ar mēru, it īpaši aukstajā gada laikā, tāpēc uztura speciāliste iesaka ņemt vērā dažus padomus:
2. Sakņaugi ir jāēd tikai termiski apstrādāti vai skābētā un marinētā veidā;
3. Kartupeli, kas ir cieti saturošs dārzenis, no sākuma labāk ir izvārīt un tad apcept nelielā tauku daudzumā, tad kuņģim to būs vieglāk pārstrādāt;
4. Šķidrums jāuzņem siltā veidā;
5. Dzīvnieku valsts olbaltumvielas – gaļa, zivis un olas – vieglāk sagremosies, ja pievienosiet tām asās garšvielas (sinepes, mārrutkus, piparus, sāli, nedaudz etiķi) vai lietosiet kopā ar vīnu vai konjaku;
6. Pusdienām ir jābūt visbagātīgākajai maltītei, savukārt vakariņām – visvieglākajai;
7. Pirms gulētiešanas var izdzert glāzi silta piena ar garšvielām vai medu, kas stiprinās imunitāti;
8. Ziemas mēnešu ēdienkartē jāiekļauj arī saldi ēdieni;
9. Taukvielas (eļļa, sviests, skābs krējums, speķis) ir jālieto saprātīgā daudzumā, apmēram 1–2 ēdamkarotes dienā atkarībā no ķermeņa svara, vecuma un dzimuma.