
Uztura speciāliste iesaka: produkti, kas pasargā no slimībām labāk nekā zāles 0
Pastāvīgās laika prognožu izmaiņas, ziemas nogurums un vīrusi mūs mudina vairāk padomāt par savu veselību. Šis ir laiks, kad imunitātes uzturēšana kļūst sevišķi būtiska, jo organismam ik dienu jāsaskaras ar virkni novājinošu faktoru. Par to, kā ikdienā ar pārtikas produktu palīdzību stiprināt savu veselību, stāsta LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule.
„Daudzi būs ievērojuši, ka ieteikumi par to, kā izvairīties no slimošanas, atšķiras. Vieni iesaka biežāk mazgāt rokas, citi – izvairīties no ļaužu pilnām vietām, bet vēl citi – dzert vitamīnus. Patiesībā vienīgais drošais ilgtermiņa plāns ir rūpēties par veselīgu imunitāti. To palīdzēs veidot pareizs uzturs un labs miega režīms,” stāsta LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule.
Lai uzlabotu savu imunitāti, uztura speciāliste aicina pārskatīt ikdienas ēdienkarti. Jāpārliecinās, vai tajā netrūkst pākšaugu, riekstu, svaigu augļu un dārzeņu, sevišķi zaļo lapu dārzeņu, olīvu un avokado, kas ne vien spēcinās ikdienā, bet arī palīdzēs atgūties pēc slimības. Īpaši vērtīgi uzturā ir dažādi citrusaugļi, sevišķi greipfrūti, kas bagātīgi satur antioksidantus un C vitamīnu. Šis auglis palīdz attīrīt aknas un izvairīties no saaukstēšanās. Uztura speciāliste norāda, ka kopumā dienas laikā ieteicams uzņemt vidēji 200 gramus augļu un ogu, vēlams svaigā veidā.
Nozīmīgs imunitāti ietekmējošs faktors ir arī uzņemtā cukura daudzums. Izpētīts, ka cukurs ietekmē šūnas, kas cīnās ar vīrusiem, tāpēc sliktas pašsajūtas gadījumā noteikti nevajadzētu sevi uzmundrināt ar saldumiem. Pētījumi pierāda, ka aptuveni 5 stundas pēc saldumu uzņemšanas iespēja saslimt palielinās par aptuveni 50%. Tāpat jāatceras, ka dažkārt liels cukura daudzums tiek uzņemts neapzināti. Tāds šķietami veselību veicinošs solis kā pakās pieejamās apelsīnu sulas dzeršana patiesībā nozīmē milzīga cukura daudzuma uzņemšanu: sula var saturēt tikpat lielu cukura daudzumu kā kokakola. Ne velti sulas uzskata par ēdienu, nevis dzērienu.