Uztura speciāliste: brokastu trūkums var negatīvi ietekmēt darba spējas un motivāciju 0
Brokastis varētu salīdzināt ar degvielu – izlaist brokastis ir tas pats, kas braukt ar mašīnu bez degvielas – tālu tikt nebūs iespējams. Bieži nespējam izskaidrot, kāpēc piedzīvojam grūtības koncentrēties un motivācijas trūkumu, kas neļauj sasniegt izvirzītos mērķus. LIDO Uztura speciāliste Alise Kindzule stāsta, ka mūsu pašsajūtu un uzvedību būtiski ietekmē brokastis vai to trūkums.
Brokastis ir dienas svarīgākā maltīte, kas pamodina organismu un mobilizē ķermeni darbam, taču aptuveni trešdaļa bērnu un pieaugušo no rītiem neko neēd. Iemesls visbiežāk ir laika trūkums vai vēlme atbrīvoties no liekā svara. Ilgtermiņā brokastu trūkumam ir negatīva ietekme – paaugstinās stresa līmenis un tieksme izvēlēties neveselīgākas maltītes, it sevišķi vēlu vakaros.
„Ir pierādīts, ka tiem, kuri neēd brokastis, ir ne vien palielināts ķermeņa svars un traucēta vielmaiņa, bet arī grūtības koncentrēties, kā arī motivācijas trūkums. Organisms tiek novājināts gan garīgi, gan fiziski – trūkst enerģijas, pazeminās imunitāte, mēdzam biežāk slimot. Brokastis vai to trūkums kompleksi ietekmē mūsu uzvedību un pašsajūtu. Piemēram, izpētīts, ka brokastu neēdēji vairāk smēķē, lieto alkoholu, kafiju, saldinātos dzērienus un mazāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm,” stāsta Alise Kindzule, LIDO Uztura speciāliste.
Brokastu uzņemšana normalizē cukura līmeni asinīs. Tas dod ilgstošu enerģiju, kas smadzenēm palīdz saglabāt modrību, bet mums – būt produktīviem. Savukārt, ja brokastis ir izlaistas un pēdējoreiz ēdām iepriekšējā vakarā, cukura līmenis ir zems. Rezultātā organisms nav gatavs dienas gaitai, cilvēks jūtas miegains un noguris, ir grūti sakopot domas un pilnībā nodoties darāmajam. Ir veikti daudzi pētījumi, kas apstiprina: brokastis atstāj iespaidu uz nervu šūnu aktivitāti un smadzeņu darbību un pozitīvi ietekmē mūsu uzmanību, atmiņu, loģisko domāšanu un spēju apstrādāt kompleksu vizuālu informāciju.
Uztura speciāliste uzsver, ka brokastis ir īpaši svarīgas bērniem un jauniešiem, lai nerastos grūtības mācībās vai uzvedības un attieksmes traucējumi. Tāpat jāatceras, ka brokastu ēšana bērnībā veicina veselīga paraduma veidošanos – ir lielāka iespēja, ka pieaugot brokastis būs kļuvušas par pašsaprotamu dienas sastāvdaļu.
Tāpat ir vērts atcerēties, ka brokastu ēšana palīdz uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas rekomendētajās devās, sevišķi atvieglojot A, B, C grupas vitamīnu, kalcija, cinka, magnija un dzelzs uzņemšanu dienas gaitā. Ir izpētīts, ka tie, kuri ēd brokastis, ir pozitīvāk noskaņoti, viņus retāk piemeklē depresija, kā arī šiem cilvēkiem raksturīga labāka stresa noturība.
Kas ir brokastīm piemērotākie produkti? Alise Kindzule brokastīs iesaka izvēlēties ogļhidrātus un olbaltumvielas bagātīgi saturošus produktus: pilngraudu pārslas ar pienu, graudaugu putru ar žāvētiem augļiem un riekstiem, augļus, dārzeņus, mīksti vārītas olas vai omleti ar dārzeņiem, biezpienu, kā arī pilngraudu maizi ar sieru, vistas fileju vai zivi.