Ir vēl viena būtiska nianse, kuru daudzi nezina. Plaši tiek stāstīts, ka žāvēto augļu izskatu nedrīkst paspilgtināt ar krāsvielām (izņēmums – dabiskais kurkumīns), tāpēc nav jāuztraucas par to klātbūtni. Taču šī norma neattiecas uz iecukurotiem un ar cukura sīrupu apstrādātiem augļiem, kuriem bieži pievieno krāsvielas E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, kas bērniem var veicināt hiperaktivitāti un uzmanības traucējumus. Lai pazītu šos produktus, jālasa, kas rakstīts uz iepakojuma. Piemēram, ja norādīti nevis žāvēti ananasi, bet gan ananasu lapiņas un nevis žāvētas aprikozes, bet gan aprikozes cukura sīrupā (pēdējie divi vārdi drukāti maziem burtiņiem), tiem, visticamāk, pievienots daudz cukura un arī krāsvielas. 1
Alternatīva – dabiski žāvētas aprikozes
Veikalos var atrast dabiski žāvētas aprikozes, kas ir tumši brūnā krāsā, ar izteiktāku un dabiskāku garšu. Tām ir īsāks uzglabāšanas termiņš, un ražotājam vajadzīga lielāka rūpība, tāpēc šādas aprikozes maksā dārgāk. Pēc derīguma termiņa beigām tās reizēm nedaudz ierūgst.
SVARĪGI
Cilvēki nereti izvairās ēst oranžās žāvētās aprikozes, jo tās izraisot alerģiju. Dabiski brūnās aprikozes alerģiskās izpausmes nerada, jo vaina slēpjas nevis augļos, bet gan ķīmijā, ar ko tās apstrādātas.