Foto – Aija Geida

Ir vēl viena būtiska nianse, kuru daudzi nezina. Plaši tiek stāstīts, ka žāvēto augļu izskatu nedrīkst paspilgtināt ar krāsvielām (izņēmums – dabiskais kurkumīns), tāpēc nav jāuztraucas par to klātbūtni. Taču šī norma neattiecas uz iecukurotiem un ar cukura sīrupu apstrādātiem augļiem, kuriem bieži pievieno krāsvielas E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, kas bērniem var veicināt hiperaktivitāti un uzmanības traucējumus. Lai pazītu šos produktus, jālasa, kas rakstīts uz iepakojuma. Piemēram, ja norādīti nevis žāvēti ananasi, bet gan ananasu lapiņas un nevis žāvētas aprikozes, bet gan aprikozes cukura sīrupā (pēdējie divi vārdi drukāti maziem burtiņiem), tiem, visticamāk, pievienots daudz cukura un arī krāsvielas. 1

Alternatīva – dabiski žāvētas aprikozes

Veikalos var atrast dabiski žāvētas aprikozes, kas ir tumši brūnā krāsā, ar izteiktāku un dabiskāku garšu. Tām ir īsāks uzglabāšanas termiņš, un ražotājam vajadzīga lielāka rūpība, tāpēc šādas aprikozes maksā dārgāk. Pēc derīguma termiņa beigām tās reizēm nedaudz ierūgst.

Reklāma
Reklāma

SVARĪGI

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Cilvēki nereti izvairās ēst oranžās žāvētās aprikozes, jo tās izraisot alerģiju. Dabiski brūnās aprikozes alerģiskās izpausmes nerada, jo vaina slēpjas nevis augļos, bet gan ķīmijā, ar ko tās apstrādātas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.