Uzņēmīgas māsas arī pupu ūdeni spēj pārvērst biznesā. “Pupuchiem” – jauns produkts. 0
Šārudens izstādē “Riga Food 2017” jaunie uzņēmēji demonstrēja virkni produktu, kuru izveidē tika piesaistīti arī Latvijas Lauksaimniecības universtitātes un Dārzkopības institūta zinātnieki.
Šo uzņēmēju vidū – Latvijā jau labi zināmo cūku pupu kraukšķu “Pupuchi” ražotājas – māsas Zanda Ozola un Kristīne Ozoliņa, kas nu spērušas nākamo soli un grasās paplašināt biznesu ar pupu ūdeni. Kā stāsta uzņēmuma SIA “Zekants” līdzīpašniece Zanda Ozola, kopā ar pētniekiem sākts pētīt pupūdeņa (aquafaba) pārstrādes iespējas.
“Pupūdens ir pupukraukšķu ražošanas blakusprodukts, tas satur ūdenī šķīstošās olbaltumvielas. Pupūdens izmantošana tālākai pārstrādei ir mūsu uzņēmuma jaunais izaicinājums,” sacīja uzņēmēja.
Z.Ozola arī atzina, ka mājsaimniecībās pupūdeni ir iecienījuši vegāni, cepot cepumus, tādējādi iegūstot bezē cepumus, neizmantojot olas baltumus. Bet jau patlaban ir skaidrs, ka šī vērtīgā pupūdens izmantošanai ir daudz plašākas iespējas.
Savukārt saistībā ar pamatprodukciju viņa sacīja, ka patlaban piedāvājumā ir piecu dažādu veidu kraukšķīgās cūku pupas “Pupuchi” – bez eļļas un garšvielām; ar eļļu; ar samazinātu sāls daudzumu; ar ķiplokiem un ar oregano un ķiplokiem.
“Lielās mizotās Spānijas dārza pupas sadalām divās daļās – tas ir roku darbs. Iekārtas pirkt vēl neatmaksājas. Uzsvaru liekam uz cūku pupas struktūras un formas saglabāšanu, tāpēc svarīgi, lai abas daļas būtu veselas.
Produkts ir ļoti bagāts olbaltumvielu avots – 31,6%. Analīžu rezultāti rāda, ka pupās visvairāk ir aminoskābju, kas rūpējas par muskuļiem, tāpēc produkts piemērots aktīviem cilvēkiem, arī bērniem kā uzkoda skolā. Kā nišas produkts diezgan dārgs,” atzīst uzņēmēja.
Par līdzīgiem projektiem lasiet šeit
Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops