Uzmundrinoši zaļais brokolis: gan salātos, gan konservos un pat ar muskatriekstiem 0
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Modē ir ēst nevis parasto kāpostu, bet vienu no ģints brālēniem – brokoli. Pēc garšas tas mazliet atgādina sparģeli, kas aizvien vairāk iekaro savas pozīcijas. Bet izskata ziņā brokolis vairāk līdzinās ziedkāpostam, lai gan tā galviņa nav tik blīva.
Brokoļa galviņa šķiet salikta no mazmazītiņiem zaļas vai pat violetas krāsas pumpuriņiem. Tie zaļie aug arī Latvijā, bet rūsgani violetie ir ārzemnieki.
Taču īstenā brokoļu dzimtene ir Itālija, un dārzenis ir līderis Vidusjūras virtuvē.
Brokoļos ir nedaudz olbaltumvielu, toties tie bagāti ar minerālvielām.
Salīdzinot ar vistuvāko no kāpostiem – ziedkāpostu, brokoļos ir vairāk C vitamīna un beta karotīna, labāks aminoskābju sastāvs.
Tāpat kā citi kāpostu ģints augi arī brokolis ir bagāts ar tartronskābi, kas ir klātesoša taukaudu noārdīšanā.
Kā apēst brokoli
• Salātos svaigā veidā. Izcili spilgtā zaļā krāsa padara ēdienu vizuāli ļoti baudāmu. Tos sarīvē un pārlej ar vieglu jogurta mērci, pievieno papriku, gurķus, tomātus, ziedkāpostus.
• Brokoļus īsu brīdi vāra sālsūdenī un strauji atdzesē aukstā ūdenī – tā tie saglabās kraukšķīgumu un košo krāsu. Vārītiem brokoļiem pārkaisa sarīvētu sieru.
• Brokoļus var sutināt vokpannā nelielā eļļas daudzumā, pievienojot mazliet ūdens. Tie būs gatavi jau pēc 5–7 minūtēm.
• Sautējumā brokoļus gatavo kopā ar jaunajiem kartupelīšiem, zirnīšiem, burkāniem, ziedkāpostiem, pupiņu pākstīm.
• Brokoļu krēmzupas pagatavošanai var izmantot brokoļu stublājus, bet ziedkopas sarīvēt salātos. Pievieno kartupeļus, saldo krējumu un sablendē.
• No garšvielām brokolis draudzējas ar pipariem un muskatriekstu.
• Brokoļus arī var konservēt un sasaldēt.