Uzlabo atmiņu un nomierina. Kāpēc katru dienu veselīgi ēst medu? 2
Vai tev šķiet, ka par bišu produktiem jau sen zināms pilnīgi viss? Tā nav! Attīstoties zinātnei un augot tehnoloģiskajām iespējām, izdodas arvien labāk izpētīt vielas, produktus un to lieliskās īpašības.
“Medus, bišu maize, ziedputekšņi, peru pieniņš un propoliss mūsdienās iegūst jaunu nozīmi – tos dēvē par funkcionālo pārtiku, ar to saprotot pārtiku ar dažādām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām, kas uzlabo veselību, veicina organisma fizioloģisko darbību un samazina dažādu slimību risku,” stāsta uztura speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane.
Medu – katru dienu
Zinātnieki novērojuši, ka medum piemīt spēja uzlabot gremošanas trakta funkcijas un stiprināt aknu darbību. Tam ir antioksidanta, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, sirdsdarbību uzlabojošs un asinsspiedienu mazinošs efekts.
Šie ogļhidrāti ātri uzsūcas cilvēka organismā. Medus satur arī citas vērtīgas vielas, piemēram, enzīmus (fermentus), organiskāsskābes, vitamīnus, mikro un makroelementus, tādēļ medum ir augsta uzturvērtība un piemīt ārstnieciskas īpašības, taču barības vielas gan medū ir ļoti nelielā daudzumā.
Veicot dažādus pētījumus secināts: lai uzņemtu pietiekami vērtīgo vielu, vienā reizē ieteicams apēst vismaz 50–80 gramus medus.
“Lai arī nereti medu uzskata par brīnumlīdzekli, tomēr vajadzētu paturēt prātā (sevišķi, ja ir svarīgi zaudēt liekos kilogramus), ka medus galvenokārt sastāv no cukura un medum ir gandrīz tāda pati enerģētiskā vērtība kā cukuram – tējkarote medus satur aptuveni 20 kalorijas.
Jāņem vērā, ka dažkārt medū ir sastopamas baktērijas Clostridiumbotilinum sporas. Pieaugušajiem un bērniem tās nav bīstamas, taču mazuļa līdz gada vecumam uzturānevajadzētu pievienot medu, jo botulisma sporasvar radīt draudus zīdaiņa veselībai,” skaidro VCA uztura speciāliste Anita Baumane.
Labs smadzenēm
Vismazāk izpētīta ir medus ietekme uz smadzenēm, lai gan jau kopš senseniem laikiem, īpaši Austrumos, medu uzskata par atmiņu uzlabojošu produktu.
Pateicoties medū esošajiem polifenoliem, tas palīdz stiprināt kognitīvās funkcijas. Polifenoli reaģē ar reaktīvajiem skābekļa savienojumiem, kas veicina novecošanos un nepareizu proteīnu veidošanos (piemēram, beta amiloīdu – vienu no galvenajiem izpētes objektiem mēģinājumos ārstēt Alcheimera slimību). Medus kā antioksidants spēj uzlabot hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbildīga par atmiņu,– veselību.
“Daudzi zinātnieki secinājuši, ka ar antioksidantiem bagātā medus ikdienas deva var būtiski uzlabot veselību. Interesanti, ka antioksidantu daudzumu medū var noteikt pārsteidzoši vienkārši – vizuāli. Jo medus tumšāks, jo tajā ir vairāk antioksidantu,” teic VCA uztura speciāliste Anita Baumane.
Bišu maize – ne tikai imunitātei
Bišu maize ir produkts ar senu vēsturi – to galvenokārt izmantoja tautas medicīnā. Bišu maizes izejviela ir ziedputekšņi, ko bites īpaši apstrādā, palielinot to uzturvērtību.
“Bišu maize ir pilnvērtīga, bioloģiski aktīva barības viela, ko var un pat vajag lietot uzturā. Tā satur A,B,C,E un K vitamīnu, dažādas minerālvielas, piemēram,nātriju, kāliju, fosforu, cinku, magniju, kalciju, dzelzi, selēnu, ka arī aptuveni 30% olbaltumvielu. Bišu maizē ir arī antioksidanti un organismam tik nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes,” stāsta speciāliste.
Par bišu produktu ietekmi uz veselību teju katru gadu tiek veikti jauni pētījumi, un šo pētījumu nozīme pakāpeniski pieaug. Piemēram, pētījumā, kurā pārbaudītas bišu maizes bioaktīvās īpašības, noskaidrots, ka šim bišu produktam ir augsts antioksidantu saturs – 1428 mg/100 g fenola savienojumu.
Bišu maizei ir vēl kāda vērtīga īpašība – tā regulē holesterīna līmeni asinīs un samazina kopējo lipīda profilu. Tātad –bišu maize ir labs palīgs sirds veselības uzturēšanā un aterosklerozes profilaksē. Bišu maize ir arī lielisks papildus enerģijas avots fiziski aktīviem cilvēkiem, sportistiem.
Var teikt, ka visi bišu produkti labvēlīgi ietekmēfizisko un garīgo veselību, tādēļ ir gan pietiekami daudz iemeslu, gan arī īstais laiks iekļaut bišu produktus ikdienas uzturā,” apgalvo uztura speciāliste.