Uzbekistāna izstrādājusi apēdamu Covid-19 vakcīnu. Uz kā bāzes viņiem tas izdevies? 39
Uzbekistānā izstrādāta ēdama vakcīna pret Covid-19, ziņo aģentūra TASS. Taškentas zinātnieki tomātā ievietojuši pretvīrusu gēnu, kas ļauj cilvēkam nesaslimt ar koronavīrusu. Pēc tam no dārzeņa augļiem tika izgatavota ēdamā vakcīna TomaVac.
Uzbekistāna ir lepna, ka ir pirmie pasaulē, kas panākusi ko tādu.
Pētnieki speciālos vektoros ievietoja C-19 gēna fragmentu, kas kodē koronavīrusa antigēno proteīnu S1, un integrēja to tomātu šūnu genomā. No šīm šūnām tika iegūts tomāta augs, kas regulāri ražo S1 antigēna proteīnu, raksta daryo.uz.
Tika pierādīts, ka tomātu augļi, kas iegūti no šiem augiem, sintezēja stabilu antigēnu proteīnu S1 0, 77 μg / g daudzumā, un tie tika izvēlēti kā Tomavac vakcīna.
Izstrādātās vakcīnas testi parādīja, ka pelēm un brīvprātīgajiem cilvēkiem vakcīna radīja augstu neitralizējošu antivielu (IgA) līmeni asins serumā un (IgG) zarnās.
Jau ziņots, ka Indijā vairāk nekā 100 cilvēku ir inficēti ar jaunu koronavīrusa celmu. Mēneša laikā saslimstības pieaugums tur ar to palielinājās par 52%, ziņoja Radiotochka NSN.
Nevēlamas blakusparādības brīvprātīgajiem vai testa pelēm novērotas netika.
Pētījums esot parādījis, ka Tomavac ir droša vakcīna, kas nodrošina divu fāžu (zarnu gļotādas un asiņu) aizsardzību, un ar to tika iepazīstinātas zinātnieku aprindas kā pirmā koronavīrusa vakcīna, kas paredzēta tiešai lietošanai.
Balstoties uz šādā veidā izveidotajām vektoru sistēmām un uzkrāto pieredzi, radās iespēja nepieciešamības gadījumā Uzbekistānā operatīvi izveidot un ieviest vakcīnas pret dažādām infekcijas slimībām, tādējādi veidojot jaunu speciālistu paaudzi.
Vakcīnas pētījums publicēts prestižajā starptautiskajā žurnālā Frontiers in Nutritional Immunology (IF=5,0).