Uz šķīvja – pienene! Kas tajā vērtīgs + 4 receptes 6
Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pienenēs ir gana daudz A, C, E, K vitamīna, kā arī B grupas vitamīnu. 50 gramos pieneņu lapiņu ir A vitamīna dienas deva. Tās ir bagātas ar minerālvielām: kalciju, dzelzi, magniju un selēnu. Šo augu lieto uzturā, ja ir vēlēšanās uzlabot imūnās sistēmas darbību, cīnīties ar neveselīga dzīvesveida un apkārtējās vides piesārņojuma negatīvo ietekmi uz veselību. Lai arī pienenes spēj uzlabot teju visu orgānu sistēmu darbību, tās jālieto ar mēru, vairāk kā piedeva. Atslēgas vārds ir mērenība un regularitāte. Labi, ja var daudzveidīgi uzlabot uzturu, izmantojot gan savvaļas zaļumus (pienenes, gārsas, balandas, nātres, lakšus), gan diedzētus graudus, sēklas un garšaugus.
Pienenes zaļajos salātos
Visvienkāršākais veids, kā uzturā izmantot vērtīgās pieneņu lapiņas, ir tās smalki sagriezt un pievienot salātiem, kādus parasti ģimene ēd pie otrā ēdiena (tomātiem un gurķiem, salātiem un Ķīnas kāposta, grieķu salātiem un citiem). Daudzi iebildīs: bet pienenes taču ir rūgtas! Ja pieneņu lapiņas šķiet neēdamas, rūgtumu iespējams neitralizēt vai ievērojami samazināt ar kādu no šiem paņēmieniem:
• sakapātas lapiņas pārslaka ar citrona sulu,
• dažas minūtes zaļās lapiņas blanšē verdošā ūdenī un pēc tam strauji atdzesē aukstā ūdenī ar ledusgabaliņiem,
• lapiņas pusstundu mērcē aukstā sālsūdenī,
• lasīšanas laikā izvēlas tikai jaunas, mazas lapiņas, nevis garas un pāraugušas,
• gatavo saldāku mērci vai izmanto skābo krējumu, nevis mērces uz eļļas bāzes,
• kombinē ar neitrāliem maigas garšas zaļumiem, piemēram, salātiem, Ķīnas kāpostiem, spinātiem, virzu, balandu.
Ko gardu pagatavot?
Pienene lieliski iederas dažādos veselības kokteiļos, salātos un pat aukstajā zupā. Lūk, četras receptes ar pieneņu piedevu.
Veselības kokteilis no pienenēm, banāniem un sēkliņām
Zaļie salāti ar pienenēm, skābenēm un gārsu. Vitamīnu spridzeklis!
Aukstā zupa ar pieneņu lapiņām
UZZIŅĀ
Kā virtuvē izmantot pienenes
• Marinētus pieneņu pumpurus, kurus savāc, pirms tiei atvērušies, var pārliet ar marinādi vai sālīt kā kaperus. Iznāk lieliska delikatese. Tos arī var apcept eļļā kopā ar sāli, garšvielām un pasniegt pie gaļas ēdieniem.
• No pieneņu ziediem iznāk ne tikai medus, bet arī sīrups, liķieris un pat vīns.
• Pieneņu zieda maigās lapiņas var pievienot zaļajiem salātiem, omletei, zupām un sautējumiem. Izskatās dekoratīvi un garšo mazliet pikanti.
• Blanšētas pieneņu lapiņas var pievienot teju visiem otrajiem ēdieniem.