Uztura speciāliste LIZETE MĀLDERE: 0
– Zaķskābenes ir īstas meža veltes, kuru sastāvā ir augsts C, A, B grupas vitamīnu daudzums, dzelzs, cinks, kālijs, kā arī tām piemīt augsta antiradikāla aktivitāte. Tautas medicīnā tās izmanto, lai mazinātu drudzi. Zaķskābenēm piemīt skābena, varētu teikt, citronīga garša. Izrādās, Francijā no zaķskābenēm gatavo citrona garšas pulveri limonādēm.
Zaķskābeņu sastāvā ir arī augsts skābeņskābes daudzums, tādēļ tās uzturā jālieto ar mēru. Īpaši tas attiecas cilvēkiem ar nieru veselības problēmām. Turklāt skābeņskābe var nomākt kalcija un dzelzs uzsūkšanos.
KO PAGATAVOT?
Bļodā liek divas saujas svaigi plūktu, nomazgātu zaķkāpostu. Pievieno ripiņās sagrieztus redīsus, svaiga gurķa un tomāta gabaliņus, dažas saplūkātas salātu lapas un sakapātus sīpollociņus. Ja vēlas, papildina ar ceptas vai žāvētas vistas filejas strēmelītēm. Pieber mazu šķipsniņu sāls. Pievieno mazliet svaigi spiestas citrona sulas, apslaka ar olīveļļu. Apmaisa un ceļ galdā.