Foto – Aija Geida

Upeņu un piparmētru toniks – aromātisks, veldzējošs un atvēsinošs 0

Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

Svaiga piparmētra uzmundrina, tonizē un atspirdzina. Tā lieliski atvēsina karstā laikā, jo ēteriskās eļļas sastāvā ir aptuveni 50% mentola. Turklāt šis garšaugs spēj aktivizēt smadzeņu darbību, paaugstināt garīgās spējas, tāpēc lieti noder intelektuālā darba veicējiem, kad pietrūkst iedvesmas un domāšanas asuma. Lai labāk justu piparmētru aromātu un garšu, lapiņas sakapā vai saplūkā ar rokām. Saplucinātās lapiņas liek krūzē, pieber ledus gabaliņus, uzlej aukstu ūdeni un noliek ledusskapī. Kad gribas kaut ko vēsu, noder šāds aromātisks ūdens – tas ir garšīgs un labi veldzē slāpes. Piparmētru lapiņas var arī iesaldēt ledus gabaliņos. Trauciņos vispirms liek pa piparmētru lapiņai, uzlej ūdeni un liek saldētavā. Tos pievieno kokteiļiem.

Piparmētru dzērieniem piederas citrons un laims. Citrons dod vairāk skābuma, jo ir sulīgāks, bet laims ir aromātiskāks un atsvaidzinošāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas 4 porcijām
• 150 g upeņu
• 6 piparmētras zariņi
• 600 ml tonika
• 5 ēdamkarotes cukura sīrupa
• Viena citrona sula
• Ledus gabaliņi pasniegšanai

Pagatavošana.
Piestā saberž piparmētras, cukura sīrupu un citrona sulu. Izkāš. Atsevišķā traukā ar dakšiņu saspaida upenes. Ogas saliek glāzēs, sadala četrās daļās un pievieno piparmētru un citrona koncentrātu. Pielej toniku un pasniedz ar ledus gabaliņiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.