Upenes ēdiet svaigas! Kas vērtīgs šajās ogās 0
Gada dāsnākais un gardākais laiks ir klāt. Vienas pēc otrām ienākas ogas – zemenes, ķirši. Nu pienācis upeņu laiks. Ķekari ar šīm melni violetajām ogām gluži vai lūdzas – paņem un ieliec mutē.
Tiem, kam nav sava dārza, kur tieši no krūma lasīt un uz kārā zoba likt upenes, jādodas uz Rīgas Centrāltirgu. Tajā jūlijā sākumā upeņu piedāvājums bija ļoti bagātīgs. Lielas, skaistas ogas dabūjamas par 2 eiro kilogramā, mazliet mazākas – par 1,70 līdz 1,80 kilogramā, bet vienā vietā vidēji lielas upeņu ogas varēja iegādāties pat par vienu eiro kilogramā. Turpat netālu esošajā lielveikalā “Stockmann” no svaigām upenēm gan nebija ne vēsts. Dabūjami bija vien ievārījumi. Upeņu zapti piedāvā “Spilva” (450 g – 2.28 eiro), “Kronis” (440 g – 2.55 eiro), “Pūre” stikla burciņā (420 g – 2.38 eiro), “Pūre” sarkanā plastmasa spainītī (410 g – 2.22 eiro; 900 g – 4.04 eiro). Uzņēmums “Pūre” piedāvā arī īpašu upeņu ievārījumu ar samazinātu kaloriju daudzumu (390 g – 2.38 eiro). 1 tējkarote šā ievārījuma satur tikai 0.84 kcal un divus gramus ogļhidrātu.
Cik veselīgas ir upenes un vai arī ievārījumos un saldētās ogās saglabājas daļa labo vielu, jautāju uztura speciālistei INESEI SIKSNAI?
– Visvērtīgākās ir svaigas upenes, vērtības ziņā tām seko saldētās ogas, bet pēdējā vietā ierindojas tās, kas pakļautas augstas temperatūras ietekmei.
Upenes ir gan brīnišķīgs C vitamīna avots, gan nelielā daudzumā satur dzelzi (tajās ir vairāk dzelzs nekā zemenēs). Upeņogu tumšo krāsu (tāpat kā vīnogām, plūmēm, tumšajiem ķiršiem, mellenēm, baklažāniem u. c. līdzīgas krāsas produktiem) nodrošina tajās esošie antocianīni. Šie savienojumi ir antioksidanti, kas palīdz organismam cīnīties ar apkārtējās vides faktoriem, palīdzot atjaunoties šūnām un kavējot novecošanās un citus šūnu bojāejas procesus. Ņemot vērā to, ka upenes pēc sastāva ir līdzīgas mellenēm, pētījumos tiek meklēta saistība starp upeņu lietošanu un dažādiem ar redzi saistītiem traucējumiem. Pētījumi liecina – upenes vai to sula, lietojot ilglaicīgi, var normalizēt acs intraokluāro (iekšējo) spiedienu gan veseliem cilvēkiem, gan arī glaukomas pacientiem. Pētījumos arī pierādīts, ka pat īslaicīgi lietojot produktus, kas satur daudz antocianīnus, var palielināt antioksidantu daudzumu asins serumā, līdz ar to paaugstinot organisma aizsargspējas.
Pieaugušam cilvēkam ik dienu būtu jāapēd piecas porcijas jeb 400 līdz 500 grami vēlams svaigu augļu un dārzeņu. Arī upenes ieteicamas to vidū, bet jāpatur prātā, ka nevienu produktu nevajag ēst ļoti lielā daudzumā. Jo pārmērības var novest pie nepatīkamām sekām, vieglākā no kurām var būt, piemēram, šķidra vēdera izeja, – teic Inese Siksna.
Upenes ne tikai līdz pret saaukstēšanos un stiprina organisma aizsargspējas, bet arī uzlabo vielmaiņu. Ogām un lapām piemīt pretiekaisuma, sviedrējošas, urīndzenošas un pretcaurejas īpašības. Pateicoties C vitamīnam un antioksidantiem, ar ko bagātas šīs ogas, uzlabojas asinsrite, tiek novērsta trombu veidošanās un samazinās holesterīna daudzumu asinīs. Upenes satur arī B1 un P vitamīnu, karotīnus, organiskās skābes, dzelzi un mikroelementus – mangānu, varu hromu u.c. Jāpatur prātā – upenes jāapēd tūliņ pēc novākšanas, jo jau pēc dažām stundām tās zaudē daļu vitamīnu.
No upeņu ogām sanāk arī laba sejas maska, kas attīra, stimulē un balina ādu. Gados vecākām sievietēm ieteicama upeņu un medus maska. Tā kavē ādas novecošanas procesu. Upeņogu maska noderīga arī tām sievietēm, kurām ir sausa āda ar pigmentiem. Ogas samaļ, saspiež, sajauc ar krējumu vai kefīru un klāj uz sejas.[popular_posts title=”yes”]
Izmantot var ne tikai pumpurus un ogas, bet arī lapas. No ogām iegūst sulu, gatavo tējas un uzlējumus, arī no lapām var pagatavot ārstniecisku tēju, tās pievieno gurķu un sēņu marinādei, bet pumpurus var lietot ārstnieciskajām peldēm. Upeņu lapu uzlējums sniegs atvieglojumu klepus, aizsmakuma, saaukstēšanās, hipertonijas, nierakmeņu un urīnpūšļa akmeņu gadījumā.