Universālais kareivis tomāts 0
Mīlestības ābols – tā tomātu mēdz dēvēt Francijā. Īsts vasaras vidus kārums. Vilina ar krāsu un sulīgumu. Šefpavāre Ineta Grēniņa to nosauc par universālu produktu, jo tomātam piestāv ļoti daudzas garšas.
Tas sader ar dažādām garšvielām un produktiem, labi garšo kopā ar sieru, gaļu, zivīm, cukīni, baklažānu, sviesta pupām, pupiņām un lēcām, arī maigākām sēnēm, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem. Ja tomāts ir salds un miltains, tam piestāvēs pat medus un jogurts.
Katrā zemē ir savs veids, kā baudīt šo sulīgo bumbuli. Pie mums joprojām iecienīts ir krējuma un diļļu aizdars. Tomēr sākam arvien vairāk saprasties ar tomātu, piemēram, pārņemot dienvidnieku mielošanos, kuri to ēd kopā ar olīveļļu, kazas sieru un gardu maizi.
Ineta Grēniņa piedāvā pagatavot dzelteno tomātu auksto zupu ar meloni un kokospienu. Neparasta krāsa un dīvains salikums? Izcili garšīgi! Pati pārbaudīju.
Padoms
Ja meklējam lielāku labumu veselībai, tomātus baudām termiski apstrādātus, jo karsēšanas laikā tajos palielinās likopēna daudzums. Tas ir antioksidants, audzēju veidošanos kavējoša viela, kas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu un palīdz neitralizēt kaitīgās vielas organismā.
Uzkoda – krāsnī cepti tomāti, tomātu pesto un baklažānu piedeva
(4 porcijas)
4 tomāti, var būt dažādu krāsu
Provansas garšaugu maisījums vai dažādi vasaras zaļumi pēc patikas
eļļa cepšanai
400 g svaiga mājas siera, piemēram, Dundagas Mare
baklažānu piedevai:
2 vidēji lieli baklažāni
3 daiviņas ķiploka
laims
šķipsniņa čili pulvera
1–2 tējkarotes tahīni jeb sezama pastas (nopērkama gatava, piemēram, garšvielu veikalos)
nedaudz kumina
pustējkarote sakapātu koriandra zaļumu
sāls pēc garšas
olīveļļa
tomātu pesto:
apmēram 200 g kaltētu tomātu
apmēram100 g ķirbja sēklu
apmēram 50 g pistāciju
2 daiviņas ķiploka
olīveļļa
sāls
Tomātus sagriež daivās vai ripās. Izkārto uz cepampapīra, pārslaka ar eļļu un pārkaisa ar garšaugiem. Cep 100 grādu karstumā aptuveni stundu.
Sieru sagriež vidēji biezās šķēlēs un viegli apgrilē.
Gatavo baklažānu piedevu.
Šo baklažānu mērci austrumos dēvē – baba ganušs; ļoti iecienīta arī Vidusjūras reģionā, kur to pasniedz ar maizi vai dārzeņiem.
Baklažānus pārgriež gareniski, liek uz cepešplāts un ar nazi iesvītro rieviņas, pēc tam pārlaista ar olīveļļu. Pārklāj ar foliju un liek cepeškrāsnī, cep 180 grādos apmēram 20 minūtes, kamēr mīksti. Strauji atdzesē aukstā ūdenī un noņem mizu. Mīkstumu blendē kopā ar ķiploku, laima sulu, čili, tahīni, kumina sēklām un koriandra zaļumiem, pievieno sāli un pielej nedaudz olīveļļas.
Gatavo kaltētu tomātu pesto.
Ķirbju sēklas apgrauzdē uz sausas pannas. Kaltētus tomātus aplej ar verdošu ūdeni un brīdi patur, kamēr mīksti. Ja tie ir burciņā eļļā, tas nav nepieciešams.
Ķiplokus, tomātus un riekstus blendē, pamazām pielejot nedaudz olīveļļas. Spēcīgākai garšai var pievienot citrona sulu vai baltvīna etiķi. Šāds pesto labi garšo kopā ar grilētu gaļu vai zivi.
Uz šķīvja liek grilēto sieru, krāsnī vītinātos tomātus kopā ar kaltēto tomātu pesto un baklažānu baba ganušu. Labi sader ar grauzdētu maizes šķēli un olīvām.
Dzelteno tomātu un melones aukstā zupa ar kokospienu
(4 porcijas)
2 mazas melones
4 vidēji vai 2 lieli dzelteni tomāti, labāk miltaini
laims
2 vidēji lauka gurķi
2 seleriju kāti
bundžiņa kokospiena
pustējkarote rīvēta ingvera
tējkarote sojas mērces
1–2 daiviņas ķiploka
pusīte čili pāksts (tās vietā der arī daži pilieni Tabasco mērces)
pustējkarote sakapātu koriandra zaļumu
Tomātus noblanšē, noņem mizu. Melones pārgriež un izdobj mīkstumu. Tomātus, melones gabalus, nomizotus gurķus, selerijas, ķiplokus un čili liek traukā. Piespiež laima sulu, pievieno ingveru un koriandru. Pielej sojas mērci, tā labi savienos stiprās garšas. Visu sablendē. Biezenim jābūt ar saldskābu asu garšu.
Kādu puskrūzi no masas nolej lēzenā traukā, plānā kārtiņā, un ieliek saldētavā. Kad sasals, būs kas līdzīgs granitai, saldējuma paveidam.
Pārējai masai pielej kokospienu un rūpīgi samaisa.
Krēmzupu lej izgrebtajās meloņu pusītēs. Izņem no saldētavas sasalušo masu, sadrupina gabaliņos un pārkaisa zupai.
Svētku reizē šādu neparastu veldzējumu var pasniegt ar garnelēm. Vispirms sakarsētā eļļā apcepina sīpolu un ķiploku, tad pieber garneles un ātri apcep. Visam uzspiež laima sulu un pārkaisa koriandra zaļumus.
Izmēģiniet!
Mērce vai salsa no tomātiem iegūst ļoti atšķirīgas notis, ja pievieno dažādas garšvielas.
Ja vēlas Vidusjūras garšu – tomātam piestāvēs baklažāns, artišoks, cukīni, timiāna un pētersīļa zaļumi, raudene, ķiploks, sīpols un pat burkāns.
Ja arābu gaumē – labi saderēsies ar čili, laima sulu, ķiploku, koriandra un pētersīļa zaļumiem, kuminu un olīveļļu.
Austrumu noti piešķirs ingvers, laims un čilli.
Ja vēlas krāsas ziņā neparastu mērci, jāņem talkā dzeltenie tomāti!
Pildīts tomāts ar dārzeņiem un spinātu klimpiņām
(4 porcijas)
4 saldeni vidēja lieluma tomāti
sīpols
4 daiviņas ķiploka
vidēja lieluma baklažāns
neliels cukīni
paprika
baziliks vai timiāns
sāls
eļļa apcepšanai
aptuveni 100 g siera rīvēšanai (jebkurš cietais vai Latvijas)
klimpiņām:
200 g spinātu
ola
milti pēc vajadzības
sāls
muskatrieksts
mazliet eļļas
Tomātiem izdobj vidu. Baklažānu, cukīni un papriku sagriež kubiņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas sasmalcina un sakarsētā eļļā apcep. Liek klāt dārzeņus, apcep. Pievieno tomātu mīkstumu, garšaugus, sāli, kādu brīdi pasautē, kamēr baklažāni mīksti.
Izdobtos tomātus pilda ar dārzeņu maisījumu. Liek uz cepešplāts, cep 200 grādos 5–10 minūtes, lai viss izkarsējas, sasulojas.
Gatavo klimpiņas.
Spinātus ar visiem kātiem sablendē, pielejot mazliet eļļas. Liek bļodā, pievieno sāli, ierīvē muskatriekstu, iesit olu un visu samaisa. Ber klāt miltus, maisa un mīca, kamēr izveidojas cieta mīkla.
No mīklas izveltnē desiņas, tās sagriež gabaliņos. Met verdošā ūdenī, kam pievienots sāls un mazliet eļļas. Vāra aptuveni 5 minūtes.
Pildīto tomātu pasniedz ar spinātu klimpiņām, kam uzrīvē sieru.