Ukraiņu kartupeļu šķirnes: kā tās atšķiras? 1
“Ar ko atšķiras viena no otras kartupeļu šķirnes ‘Borodjanskij Rozovij’ un ‘Ukrainskij Rozovij’?” VELTA DURBES NOVADĀ
Pēc Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītājas Ilzes Skrabules teiktā, abām šķirnēm kopējs ir tas, ka izveidotas Ukrainas Lauksaimniecības zinātņu akadēmijas Kartupeļu audzēšanas institūtā un tām ir sārta bumbuļu miza.
‘Borodjanskij Rozovij’ ir agra, ražīga šķirne ar relatīvi labu izturību pret lakstu puvi. Bumbuļi apaļi, mīkstums dzeltens. Šķirne nav izturīga pret nematodi un pret parasto kraupi. Vārīti bumbuļi ir miltaini, ar labu garšu. Latvijā šo šķirni izmanto agras ražas iegūšanai un audzēšanai bioloģiskajos laukos.
‘Ukrainskij Rozovij’ ir vidēji vēla, universāla tipa šķirne ar ļoti garšīgiem, ovāliem bumbuļiem. Acis seklas, mīkstums gaiši dzeltens. Izturīga pret lakstu un bumbuļu puvi. Vidēja vai pat vāja izturība pret pārējām kartupeļu slimībām. Šī kartupeļu šķirne nav reģistrēta ne Latvijas, ne citu ES valstu katalogos.
Līdz šim šķirnes ‘Borodjanskij Rozovij’ sēklaudzēšanu veica Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts. Patlaban Priekuļos neaudzē nevienu no minētajām šķirnēm, speciālisti ir nolēmuši pārtraukt sēklaudzēšanu, līdz ar to šo kartupeļu šķirņu sertificētu sēklas materiālu iegādāties vairs nav iespējams.