Ugunspuķu un kumelīšu saldējums un melleņu sorbets – īstiem gardēžiem 0
Sastāvdaļas saldējumam – 6 olu dzeltenumi
• 100 g cukura
• 300 ml sulas
• 250 g saldā krējuma
• 250 g piena
• kaltētas kumelītes
• kaltētas ugunspuķes
Sastāvdaļas sorbetam – svaigas mellenes, cukurs, ūdens.
Pagatavošana.
Karstā ūdens peldē puto olu dzeltenumus ar cukuru un nedaudz ūdens. Kad masa kļūst gaiša un bieza, pievieno kumelīšu (otrā gadījumā – ugunspuķu) novārījumu pienā un saldo krējumu. Karsē tālāk (bet ne augstāk par +60 ºC!), kamēr masa nedaudz sabiezē, pēc tam atdzesē. Liek saldējuma gatavošanas mašīnā (vai saldētavā un saldēšanas laikā vairākkārt apmaisa).
Lai pagatavotu sorbetu, 500 g melleņu liek katlā, pievieno 130 g cukura, viena citrona sulu un divas ēdamkarotes ūdens. Uzvāra un sablendē. Masu atdzesē līdz istabas temperatūrai un izkāš caur smalku sietiņu, lai atdalītu melleņu sēkliņas. Tad masu uz stundu ievieto ledusskapī. Pēc tam sakuļ ar mikseri un vismaz pāris stundu patur saldētavā. Sorbets gatavs!
Deserta trauku gulda uz piparmētrām, kas, izplatot patīkamu aromātu, saldējuma baudīšanas mirkli padara debešķīgāku.