FOTO: Kā ievākt un sagatavot ugunspuķes tēju? 0
“Lasīju par ugunspuķes tējas (to dēvē arī par Ivan čaj) ārstnieciskajām īpašībām. Pastāstiet, lūdzu, kā pareizi ievākt drogas!” VELGA CĪRULE BAUSKĀ
Pareizi sagatavotā fermentētajā ugunspuķes tējā nav kofeīna, toties ir papilnam dzelzs (2,4 mg 100 g produkta) un tikpat daudz C vitamīna kā upenēs. Tā normalizē zarnu trakta darbību, attīra, labi noder pret saaukstēšanos un paaugstinātu temperatūru. Vēl būtiskāk – šī tēja palielina tonusu un dod spēku, vienlaikus noņem spriedzi un iedarbojas nomierinoši, it sevišķi, ja vakarā grūti iemigt.
Tēju gatavo no šaurlapu ugunspuķes (Chamerion angustifolium) lapām, tā ir ļoti populāra Krievijā. Recepte saglabājusies no seniem laikiem, kad šajā reģionā vēl neko nezināja par siltzemju melnajām un zaļajām tējām. Lai gan sākumā šķiet, ka vairāku dienu garumā gatavot tēju ir sarežģīti, recepte ir vienkārša un neaizņem tik daudz laika.
Pirmā diena. Ugunspuķes Latvijā aug visur – mežmalās, izcirtumos, pļavās. Lapiņas ņem no augu vidusdaļas, aptuveni 20 cm uz leju no vietas, kur sākas ziedi. Jāizvēlas tīri augi tālu no putekļainiem ceļiem, jo tos nav ieteicams mazgāt. Lapas nedrīkst būt mitras (ja pirms dienas bijis lietus, jāgaida vismaz viena saulaina diena) un arī iekaltušas (ja bijis liels sausums). Savāktās līdz nākamajai dienai vai mazliet ilgāk noliek ēnā, lai nedaudz apvīst.
Otrā diena. Savāktās, apvītinātās drogas samaļ gaļas mašīnā. Iegūto masu liek nerūsējoša tērauda vai emaljētā traukā vai katlā un cieši pieblīvē, uzliek vāku, lai saglabājas nepieciešamais mitrums. Atstāj siltā istabā diennakti fermentēties. Neko pievienot nevajag, process aktivizēsies pats no sevis. Tikko samaltas lapas smaržo pēc nopļautas zāles, savukārt fermentācijas procesa beigās tās iegūst saldenu ziedu smaržu. Ja smarža ir skābena un masa sākusi rūgt, viss jāsāk no sākuma.
Trešā diena. Aptuveni pēc 24–36 stundām (atkarībā no telpas temperatūras un lapu sulīguma) jeb trešās dienas vidū fermentācijas process ir galā. To nosaka pēc smaržas – jābūt patīkamam ziedu aromātam. Masu izņem no trauka un plānā kārtiņā žāvē. No šā procesa atkarīga gan tējas garša, gan vērtība. Temperatūra nedrīkst būt augstāka par +55 °C. Var izmantot augļu un ogu žāvētavas vai kaltēt cepeškrāsnī ar nedaudz pavērtām durtiņām. Atkarībā no žāvēšanas veida tēja būs gatava pēc 7–14 stundām. Ja regulāri apmaisa, izžūst ātrāk. Gatavo produktu liek hermētiski slēgtos traukos. Tas savu pozitīvo iedarbību saglabā divus gadus.
Tēju gatavo, aplejot ar karstu ūdeni un ļaujot piecas minūtes ievilkties.