Ugunskurā cepti kartupeļi ar ķiplokiem 0
Ķiplokus notīra un izspiež caur ķiploku spiedi. Tiem pievieno mīkstu sviestu, sāli un maltus melnos piparus. Samaisa, lai veidojas viendabīga masa.
Kartupeļus nomizo, nomazgā un nosusina. Katrā izdara krustveida iegriezumu un iepilda tējkaroti (ar kaudzi) pagatavotās pikantās masas. Rūpīgi ietin folijā un liek ugunskurā cepties uz 1–1,5 stundām. Pēc stundas no ugunskura izņem vienu no lielākajiem kartupeļiem un izdara kontroliegriezumu – ja nazis viegli ieduras, tie ir gatavi.
PADOMI
• Atkarībā no tā, vai kartupeļus ugunskurā cep bez taukvielām vai apsmērētus un pildītus ar sviestu, to garša būtiski mainās. Bez taukvielām vairāk jūt dārzeņa miltaino, patīkamo garšu, tā ir izteiktāka. Ar taukvielām un garšvielām kartupelis iznāk sulīgāks, viendabīgāks, garšvielas ļoti dominē pār kartupeļa garšu.
• Folijai viena puse ir matēta, otra – spīdīga. Tinot kartupeli folijā, svarīgi atcerēties, ka spīdīgajai pusei jābūt iekšpusē, jo tā labi atstaro siltumu, nodrošinot dārzeņa ātrāku un vienmērīgāku izcepšanos.
Ugunskurā cept un ar visu mizu var ēst tikai tos kartupeļus, kuri nav pagrabā sākuši asnot un kuru miziņa nav zaļganīga, citādi ēdāji ar uzturu stipri par daudz uzņems kaitīgo solanīnu.