
Rieksti ir veselīgs un gards našķis, kas labi garšo pats par sevi, kā arī dažādos ēdienos. Piemēram, mandeles lieliski iederas dažādos svētku ēdienos – gan Ziemsvētkos, gan Lieldienās. Taču reizēm rodas pārsteigumi… Tieši par šo tēmu saņēmām arī lūgumu noskaidrot situāciju no kādas saimnieces.
Viņa raksta: “Gatavoju mandeles glazūrā, iegādājos “Gemosā”, jo mani svētki allaž sākas tur, priecājos, ka tur riekstus varu iepirkt lielos apjomos, lai pēc tam ietērptu dāvanās radiem un draugiem. Šogad iecerētajā receptē mandeles pirms glazēšanas bija jāaplej ar verdošu ūdeni. Darīju visu pēc receptes, bet pabrīnījos, ka mandeļūdens šajā brīdī momentā palika brūns, gar malām veidojās tādi kā nogulsnējumi. Kāpēc tā notika? Kas tas ir?”
Sazinājās ar jau pieminētā uzņēmuma pārstāvi Sabīnu Dzeni – “Gemoss” komunikācijas projektu vadītāju. Viņas atbilde nomierina!
“Tie ir dabīgie mandeļu putekļi, kas var rasties šādas apstrādes rezultātā. Mandeļu miza var piešķirt brūnganu nokrāsu, kas atkarīga no rieksta šķirnes, mizas biezuma un krāsas. Mēs rūpīgi izvērtējam piegādātājus un nodrošinām katra produkta atbilstību tā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem. Mūsu ražotie produkti netiek papildus apstrādāti, un tie atbilst augstākajiem industrijas kvalitātes un pārtikas drošības standartiem. To apliecina mūsu iegūtais starptautiskais BRCGS A+ līmeņa sertifikāts.”
Izmantojot izdevību, vaicāju Sabīnei arī par faktu, ko pēdējā laikā esmu dzirdējusi vairākkārt – riekstus pirms baudīšanas esot vēlams nomazgāt. Vai taisnība?
“Atbildot par riekstu mazgāšanu, šis produkts, tāpat kā citi rieksti, atbilst kategorijai “Gatavs tūlītējai lietošanai”. Riekstu mazgāšana nav obligāta, tā ir katra cilvēka individuāla izvēle. Uztura speciālisti un kulinārijas eksperti bieži iesaka riekstus mērcēt tādēļ, lai uzlabotu to sagremošanu un palīdzētu aktivizēt visas riekstu uzturvielas.”