Kā paātrināt paprikas un čili nogatavošanos? 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ir iedarbīgs veids, kā veicināt paprikas nobriešanu un gatavošanos. To praksē atklājuši un jau daudzus gadus lieto saimniecībā “Neslinko”. Metode šogad derēs tiem, kam paprika un čili vēl aug siltumnīcā. Nākamgad varēs rīkoties savlaikus.
Konsultē Saiva Bražūne no ģimenes saimniecības “Neslinko”.
Vislabāk, protams, augļi nogatavojas pie stumbra, tādēļ vēl tagad siltumnīcā augošās paprikas, čili vērts pa nakti ietīstīt agrotīklā vai pasildīt gaisu ar svecēm (salu nesola). Tūliņ nolauž visus ziedošos galus un pārtrauc laistīt.
Nākamgad šo procesu sāk savlaikus. Siltumnīcā papriku pārtrauc barot augustā, bet no septembra vidus beidz arī laistīt.
Tad arī visām paprikām nokniebj ziedošos un vēl jēlos dzinumu galus. Līdzīgi rīkojas ar čili.
Aptuveni reizi divās nedēļās uzlej mazliet ūdens sevišķi kupliem un ar augļiem bagātiem augiem.
Kad saknēm vairs nenodrošina vienmērīgu mitrumu kā visu sezonu, lapas vajadzīgo mitrumu uzņem no rudenīgā gaisa.
Parasti pietiek ar vienu divām nedēļām, lai augļi nogatavotos.
Siltumnīcā papriku un asos piparus bieži vien stāda kopā ar tomātiem, taču tiem laistīšanas un kopšanas režīms ir gluži cits.
Labs veids, kā nogatavināt asos piparus, ir nogriezt visu augu un ielikt traukā. Ūdeni tajā nevajag, citādi kāti sāks pūt. Vispirms bērniem – asajiem pipariņiem – spēku atdos lapas un nobirs, tad stumbriņš, kurš pamazām sakaltīs. Čili nogatavina pavēsā telpā, gaisma nav obligāta. Šādi zari dekoratīvi izskatās arī virtuvē, tikai tad norauj dzeltējošās lapas, lai tās nebirst visu laiku.