Foto – Timurs Subhankulovs

Tvaiks neaiziet skurstenī, bet atgriežas darbā 0

“Fazer” maizes ceptuvē biroja apsildīšanai izmantotais tvaiks ļauj mazināt gāzes patēriņu par vismaz 10 procentiem.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
Lasīt citas ziņas

SIA “Fazer Latvija” maizes un konditorejas ceptuvē Ogrē teic, ka atbildība pret apkārtējo vidi ir viens no “Fazer” sociālās atbildības virzieniem, kur svarīgs nosacījums ir enerģijas patēriņa samazināšana. “Fazer Bakery Baltic” komunikāciju direktore Baiba Gulbe vērš uzmanību, ka uzņēmuma mērķis ir laika posmā no 2012. līdz 2020. gadam samazināt elektroenerģijas patēriņu par 20%. “Tas ir komplekss pasākums, optimizējot darbu plānošanu maiznīcā un attīstot ražošanu, uzstādot tikai tādas jaunas iekārtas, kas ir energoefektīvas un tērē mazāk enerģijas. Tādējādi gada laikā izdodas samazināt kopējo enerģijas patēriņu par diviem trim procentiem,” stāsta uzņēmuma pārstāve. 2013. gadā, piesaistot ES atbalstu, uzņēmums īstenoja projektu, lai maizes cepšanas procesā radušos siltumu savāktu un izmantotu apkurei, ūdens sildīšanai un citām vajadzībām. Projekta mērķis bija oglekļa dioksīda emisijas samazināšana un vienlaikus energoresursu taupīšana. Rezultāts: jau trīs gadus “Fazer Latvija” biroja telpas un ūdens sildīšanu ražotnē veic, izmantojot maizes cepšanas procesā radušos tvaiku. “Mūsu aprēķini rāda, ka aptuvenais ieguvums gada laikā ir kopējā gāzes patēriņa samazinājums vidēji par 10 – 14%, kas, mūsuprāt, ir labs rādītājs, ņemot vērā, ka gāzi izmantojam ražošanas procesā. Pēc mūsu speciālistu aprēķiniem, investīcijas atmaksāsies 6 – 7 gadu laikā, t.i., 2019. – 2020. gadā,” projekta lietderību pamato B. Gulbe.

“Fazer Latvija” nākamais iecerētais projekts energoefektivitātes uzlabošanai ir energoaudits maiznīcā, kas nepieciešams, lai sagatavotu un īstenotu maiznīcas jumta siltināšanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Fazer” maiznīca ražošanas procesā radušos atkritumus, tostarp eļļu, kam izveidots speciāls savācējs, un kvalitātes prasībām neatbilstošus produktus nodod biogāzes ražošanai. Tāpat savāc, presē un otrreizējai pārstrādei nodod iepakojuma kartona kastes. Arī birojā papīru savāc īpaši šim mērķim izveidotās kastēs un nodod otrreizējai pārstrādei.

Dabas resursus taupa arīdzan citi maiznieki. Piemēram, SIA “Dona” un SIA “N. Bomja maiznīca Liel­ezers” šķiro atkritumus. “Donā” efektīvai siltuma izmantošanai ir izveidota rekuperācijas sistēma ventilācijai, kā arī karstā ūdens ražošanai. Nākotnē ir iecerēta ēkas siltināšana un krāšņu siltuma otrreizēja izmantošana. Savukārt “Lielezers” nesen nopirka divus “Ford” autobusiņus produktu piegādei. Tos darbina “eiro 6” dzinējs, kas patlaban dabai ir visdraudzīgākais.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.