Tvaicēta zivs ar grilētu fenheli, dārzeņiem un bietēm 0
Sastāvdaļas (4 porcijām): 400 g zivs (menca, forele, lasis vai jebkura cita), liela biete, aptuveni 500 g salātu (lapu salāti, Ķīnas kāposts, ledussalāti, endīves u. c.), 2 vidēji fenheļa bumbuļi,* gurķis, 4 vidēji tomāti, vārīta ola, sarkanais sīpols, citrona vai laima sula, pušķītis pētersīļu zaļumu, 300 g jogurta bez piedevām, tējkarote dadža eļļas, sīpols, dilles, smaržīgie pipari un lauru lapa – zivs tvaicēšanai, sāls, pipari.
Kā gatavot?
Fenheli sagriež daivās un grilē. Tas labi sader ar zivi, piemīt tāda kā anīsa garša.
Bieti novāra, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Visu apslaka ar citrona sulu un sajauc ar sīki sakapātiem pētersīļiem.
Katliņā ielej ūdeni, liek sīpolu, dilles vai to kātus, smaržīgos piparus un lauru lapu, uzvāra. Zivs filejas gabalus ar ādu liek sietā un uzliek katliņam, kurā lēnām virst ūdens ar garšaugiem. Uzliek vāku un tvaicē aptuveni 10 minūtes. Siets ar zivi nedrīkst mērkties šķidrumā! Var izmantot arī elektrisko ierīci vai ko citu, kas paredzēts tvaicēšanai.
Tomātus un gurķi sagriež gabalos, sarkano sīpolu – plānās ripiņās. Salātlapas saplūkā, uzber nedaudz sāli, uzpilina citrona sulu un pārslaka ar dadža eļļu. Visu uzmanīgi sacilā kopā.
Uz šķīvja kārto salātus, bieti, olas ripiņas un fenheli. Zivij atdala ādu. Ja to pasniedz aukstu, var likt tieši uz salātlapām, ja siltu – tām blakus uz šķīvja.
Jogurtā iemaisa maltus melnos piparus, pasniedz klāt kā mērci.
Gatavoja Ineta Grēniņa, restorāna Ave Luna šefpavāre.