Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Kas ir karstuma dūriens? 7

Termini saules dūriens un karstuma dūriens bieži tiek jaukti. Karstuma dūriens ir bīstamāks par saules dūrienu. Karstuma dūrienu izraisa, piemēram, fiziska pārslodze karstā vidē. Tad augstās ārējās temperatūras dēļ organisms pārāk uzkarst. Desmit līdz 15 minūšu laikā ķermeņa temperatūra var paaugstināties līdz 41 grādam. Šī akūta pārkaršana izraisa iekaisuma reakciju visā ķermenī.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Sajutos kā kolhoza laikos – vissliktākajā nozīmē” – kādai sievietei zemeņu pašlasīšana Mālpilī izvērtusies nepatīkami. Ko saka uzņēmumā?
Ietiepīgi, riebīgi, egoististki – 5 visriebīgākās zodiaka zīmes: kuras tās ir?
5 viltības: kā pēc nedēļas izskatīties tā, it kā jūs būtu zaudējusi 10 kilogramus liekā svara
Lasīt citas ziņas

Ķermeņa temperatūras regulēšanas sistēma atslēdzas, cilvēks vairs nesvīst. Siltums uzkrājas ķermenī. Karstuma dūriens ir dzīvībai bīstams.

Simptomi ir apziņas traucējumi, galvassāpes, reibonis un miegainība, kā arī var būt krampji, vemšana, caureja un zems asinsspiediens. Karstuma dūriens attīstās līdz sešu stundu laikā un var izraisīt nāvi mazāk nekā 24 stundu laikā, ja vien netiek veikti pretpasākumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gados vecākiem cilvēkiem, hroniski slimiem cilvēkiem un bērniem karstuma dūriens parasti rodas augstas temperatūras un smaga šķidruma un elektrolītu deficīta kombinācijas dēļ. Veseliem pieaugušajiem pārmērīga fiziska slodze, piemēram, vingrošana vai darbs ārā, parasti izraisa karstuma dūrienu.

Karstuma dūriens: ko darīt?

Pēc pirmajām pazīmēm nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība. Ķermenis pēc iespējas ātrāk jāatdzesē. Pārkarsušais cilvēks jāpārvieto uz vēsu vietu un, ja iespējams, jādod šķidrums. Nevajadzīgais apģērbs ir jānovelk. Ja persona ir bezsamaņā, bet elpo normāli, persona jānovieto guļus stāvoklī līdz neatliekamās palīdzības dienesta ierašanās brīdim. Regulāri jāpārbauda elpošana un apziņa. Ja cilvēks neelpo normāli, jāsāk reanimācijas pasākumi.

Ļoti augstā temperatūrā mūsu ķermeņa paša siltuma regulēšana ātri sasniedz savas robežas. Turklāt vecāki cilvēki bieži dzer pārāk maz. Tā rezultātā organisms nespēj ražot pietiekami daudz sviedru, kas savukārt apgrūtina organisma atdzišanu pašam. Daudzos gadījumos ir ieteicams un drošāk izsaukt ārstu.

Labākais veids, kā izvairīties no saules dūriena vai pat karstuma dūriena, ir viens: neuzturēties pārāk ilgi saulē, aizsargā galvu ar gaišu cepuri, pēc iespējas izvairieties no liela karstuma un dzeriet daudz ūdens. Āārkārtējā karstumā vai sporta aktivitāšu laikā var būt nepieciešams puslitrs ūdens stundā papildus jau ieteiktajiem 1,5 litriem ūdens dienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.