Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Kas ir saules dūriens? 7

Pārāk daudz saules, kas apspīd galvas un kakla zonu, var izraisīt saules dūrienu. Pārkaršanas rezultātā tiek kairināti smadzeņu apvalki un smadzeņu audi un var rasties tā sauktais aseptiskais meningīts – smadzeņu apvalku iekaisums, ko neizraisa baktērija. Saules dūriens tiek aprakstīts arī kā izolēts galvas karstuma dūriens.

Reklāma
Reklāma
Astrologs nosauc laiku, kad Krievija “dāvās patiesus murgus” visai Ukrainai – cilvēki sastings no šausmām
RAKSTA REDAKTORS
“9.klašu absolventiem, konkrētāk, tieši puišiem, ir liegta iespēja saņemt atestātus” – jauniešiem ir satraukums, jo var nepagūt iesniegt dokumentus nākamajā skolā
TV24
“Es esmu vispār šokēts! Tā ir čurāšana pret vēju, jo Eiropā ir citas tendences,” Rēvalda viedoklis par pagarinātu darba nedēļu
Lasīt citas ziņas

Galvassāpes parasti ir pirmā saules dūriena pazīme. Cilvēkam ir karsta, sarkana galva, sāp kakls, var rasties nogurums, slikta dūša un vemšana, auksti sviedri. Persona bieži jūt reiboni.

Smagākos gadījumos cietušos var zaudēt samaņu, var būt apziņas traucējumi, krampji un ķermeņa temperatūra var paaugstināties pat līdz 420 C.

Saules dūriens: ko darīt?

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmkārt, saules dūriena skartie nekavējoties jānogādā vēsā vidē un jānovieto uz muguras, lai viņi pēc iespējas ātrāk atgūtos. Galva un ķermeņa augšdaļa ir piepacelti. Auksti, mitri dvieļi var palīdzēt atvēsināt ķermeņa vietas, piemēram, kaklu. Turklāt cietušajiem vajadzētu dzert daudz ūdens, lai atjaunotu ūdens līdzsvaru normālā līmenī. Pēc ekspertu domām, pārmērīga svīšana var izraisīt papildu šķidruma zudumu līdz pat diviem litriem ļoti karstās dienās.

Ieteicams gultas režīms, līdz simptomi izzūd.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.