Turku zirņi Latvijas dārzos: milzu ražas nebūs, taču pie mums aug labi 0
Vai turku zirņi ienākas Latvijas apstākļos? RUTA SKRUNDAS NOVADĀ
Artura Sildes dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” biedre, pākšaugu kolekcionāre Erta Birzniece atbild – lai arī turku zirņi ir dienvidnieki, tie mūsu klimatiskajos apstākļos aug labi. Tiesa, ar lielu ražu šie pākšaugi neizceļas, toties zirņi nogatavojas.
Savā saimniecībā viņa sēj no Izraēlas ievesto turku zirņu sēklas materiālu. Kolekcionāre iesaka šo kultūru sēt pēc salnām – maija beigās, pretējā gadījumā tie nosals. Optimālais attālums starp augiem 10 cm, starp rindām – 20 cm. Sēj bez mērcēšanas ūdenī 2–3 cm dziļi. Vispiemērotākā šiem pākšaugiem ir veca, iestrādāta augsne (papuve), taču var audzēt arī parastā smilšmāla augsnē, sausākā dārza vietā (augiem nepatīk pārmērīgs mitrums). Nekādā gadījumā nedrīkst turku zirņiem zemi ielabot ar svaigiem kūtsmēsliem vai vistu mēsliem. Ja nepieciešams, zemi var bagātināt ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu.
Veģetācijas periodā dārzkope turku zirņiem papildmēslojumā dod nātru vai tauksakņu vircu (brūvējums ir gatavs lietošanai, kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot). Krūmi izaug līdz 50 cm augsti, zaraini, veido spēcīgu stublāju, tādēļ tiem nav nepieciešami balsti. Zirņi nogatavojas septembra sākumā. Pākstis veidojas ļoti uzpūstas, tajās parasti ir tikai 1–2, retāk (siltās vasarās) trīs zirnīši. Svaigā veidā turku zirņus neēd. No tiem ieteicams vārīt zupas vai gatavot biezputras.