
“Tur ir vairāk baktēriju nekā cilvēku uz Zemes!” Eksperts brīdina par bīstamu priekšmetu tavā virtuvē 0
Kāpēc nevajadzētu mazgāt traukus ar švammi? Švamme taču tam arī ir domāta, bet, kā liecina jaunākie pētījumi, švamme nav tik nekaitīga, kā varētu šķist, un zinātnieki mudina no tā atteikties uz visiem laikiem.
Trauku mazgāšanai izmantot sūkli var būt ļoti bīstami veselībai, apgalvo pētnieks un Norvēģijas Pārtikas pētniecības institūta darbinieks Tronds Møretrø. Pēc zinātnieka teiktā, mazgāšanas laikā ar sūkli pa trauku virsmu izplatās daudz baktēriju, pat ja tie šķiet tīri.
Tas ir tāpēc, ka šādi sūkļi reti kad ir pilnīgi sausi, jo īpaši, ja tos izmanto katru dienu.
Tāpēc tie kļūst par izcilu vidi baktērijām, tostarp bīstamajai salmonellai, kas var izraisīt salmonelozi.
“Vienā sūklī var būt vairāk baktēriju nekā cilvēku uz Zemes,” skaidro Tronds, “tā kā sūklis paliek mitrs, tajā uzkrājas pārtikas atliekas, kas arī ir barība baktērijām, un tas veicina to strauju augšanu.”
Pētnieks arī norāda, ka pat rūpīga sūkļa tīrīšana šo risku būtiski nesamazina, un vienīgais veids, kā uzturēt pilnīgu higiēnu, ir katru dienu mainīt sūkli, kas nav ne ekonomiski, ne videi draudzīgi.
Tātad ar ko mums vajadzētu mazgāt traukus un ko izmantot sūkļa vietā? Zinātnieks iesaka izmantot trauku mazgāšanas birsti – tā lieliski notīra ēdiena paliekas. Bet kāpēc tieši birste? Tronds skaidro: “Tā kā birstes ļoti ātri nožūst, kaitīgās baktērijas iet bojā. Turklāt lielākajai daļai birstīšu ir rokturis, kas atšķirībā no sūkļiem neļauj jūsu rokām nonākt tiešā saskarē ar potenciāli kaitīgām baktērijām”.
Pētnieks sauc birsti par labāko izvēli trauku mazgāšanai no higiēnas viedokļa un aicina cilvēkus atbrīvoties no nedēļu veca sūkļa.
Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem