14. Gāzēti, saldināti dzērieni 17
Amerikāņu uztura žurnāls “American Journal of Nutrition” nesen publicējis rakstu par to, ka gāzētu, saldinātu dzērienu lietošana ik dienas rada lielāku insulta risku nekā tā nedzeršana.
Šajos dzērienos ir daudz cukura, ogļskābās gāzes un tukšu kaloriju, kas veicina svara pieaugumu. Dzerot lielos daudzumos dzērienus, kas liek strauji celties cukura līmenim, var rasties iekaisuma procesi un insulīna rezistence.
Lai gan ogļskābā gāze nav tiešs kuņģa čūlas izraisītājs, tā var būt kairinoša šādas kaites gadījumā un pastiprināt sāpes. Gāzētie saldinātie dzērieni mēdz saturēt arī mākslīgās krāsvielas un ķīmiskas vielas, piemēram, metilimidazolu; nav brīnums, ka gāzēti saldināti dzērieni tiek pieskaitīti pie vēža veicinātājiem.