13.Sarkanā gaļa 17
Sarkano gaļu nelielos daudzumos var lietot uzturā. Ar zāli barota liellopa gaļa satur konjugēto linolskābi, kas pat cīnās ar dažiem vēža veidiem.
Tomēr pētījums, kas veikts 10 gadu periodā, liecina – katru dienu ēdot sarkano gaļu, pat nelielos daudzumos, piemēram, ceturto dalu mārciņas (nedaudz vairāk kā 100 grami) hamburgera pildījumam līdzīgas gaļas pusdienās, palielināja vīriešu risku nomirt no vēža par 22% un sievietēm – par 20%. Cits pētījums savukārt rādīja, ka sarkanās gaļas ēšana palielina krūšu, prostatas un resnās zarnas vēža risku.
Izskatās, ka jo īpaši sarkanās gaļas ēšana ietekmē resnās zarnas vēža veidošanos. Pētījums, kas veikts ASV un kurā piedalījās gandrīz 150 000 dalībnieku vecumā no 50 līdz 74 gadiem, rāda, ka ilgtermiņā sarkanās gaļas lietošana paaugstina resnās zarnas vēža gadījumu skaitu pētījuma dalībniekiem. Savukārt zivju un putnu lietošana uzturā izrādījās ar aizsargājošu nozīmi.
Baudiet savu iecienīto sarkano gaļu, bet varbūt ne katru dienu, varbūt pat ne katru nedēļu.