6 idejas, kas palīdzēs notievēt, nemokot sevi ar diētām. Pētījumos balstīti secinājumi 3
Izmantojiet mazus šķīvjus
Pirmoreiz ar šo jautājumu nodarbojās Kornella universitātes profesors Braiens Veinsiks (Brian Wansink), kurš veica veselu zinātnisku pētījumu par to, kā apkārtējā vide (nevis daba, bet viss, kas cilvēkam ir apkārt ik dienu) ietekmē cilvēka ēšanas paradumus. Jebkuras diētas ievērošanas grūtība ir tā, ka cilvēkam jāmaina savi ieradumi. Pētījums kļuva par pamatu viņa grāmatai, kas kļuva par bestselleru “Mindless Eating”, ko varētu tulkot kā “Ēd nedomājot”, kurā autors skaidro, kāpēc cilvēki tik daudz domā par ēdienu un kā to kontrolēt. Daži profesora “atklājumi” var likties elementāri, bet tāpēc jau tie nav mazāk efektīvi. Pie šī profesora notievējuši tūkstošiem cilvēku. Mēs iepazināmies ar viņa pētījumiem, izpētījām ledusskapja saturu un piedāvājam sekojošos noteikumus.
Jo lielāks šķīvis, jo lielāka porcija. Veinsinka pētījums parādīja – ja izvēlas 18 cm šķīvi 20 cm vietā, tad ēdiena daudzums, kuru apēd, mazinās par 22% gadā! Bet visa sāls ir tajā, ka pirmkārt mēs “ēdam ar acīm”. Apvest ap stūri zinātni un vienkārši pateikt sev, ka turpmāk liksim uz šķīvja mazāk ēdiena, neizdosies. Ja vienāda daudzuma ēdienu liek uz lielu un mazu šķīvi, cilvēkam liksies, ka uz lielā šķīvja ēdiena ir mazāk un tas nozīmē, ka viņš apēdis mazāk. Viņš nejutīs sātu un mēģinās to kompensēt to ar uzkodām.
Cilvēka smadzenes analizē ēdiena daudzumu nevis pēc svara, bet vizuāli – lielāks vai mazāks ēdiena daudzums. Kad pētāmos sadalījas divās grupās un baroja ar vienādu ēdienu, pirmās grupas dalībniekiem to sniedzot uz lielākiem traukiem, ēdienu liekot centrā un otrās grupas dalībniekiem – uz mazākiem traukiem, ēdienu liekot “ar kaudzīti”. Pēdējie vairāk juta sāta sajūtu.