
Pārsteidzoši secinājumi 0
Pēc rūpīgas datu analīzes zinātnieki nonāca pie negaidītiem atklājumiem. Izrādījās, ka dzērieni ar cukura aizstājējiem – pretēji izplatītajiem mītiem – nepalielina vēža risku. Tas nozīmē, ka zemu kaloriju saldinātāji šajā ziņā ir droša izvēle.
Taču situācija ar svaigi spiestām augļu sulām ir pavisam citāda. Pētījums atklāja, ka to regulāra lietošana ir ievērojami saistīta ar paaugstinātu vēža risku, īpaši krūts vēža gadījumā. Lai gan sulas bieži tiek uzskatītas par veselīgu alternatīvu gāzētiem dzērieniem, to augstais dabiskā cukura saturs var būt slēpts drauds mūsu veselībai.
Kāpēc sulas var kaitēt?
Augļu sulās esošais cukurs – fruktoze – organismā pārstrādājas citādi nekā cukurs no gāzētiem dzērieniem. Lai gan tā ir dabiska, pārmērīgs fruktozes patēriņš var veicināt iekaisuma procesus un šūnu izmaiņas, kas ilgtermiņā palielina onkoloģisko slimību risku.
Turklāt, spiežot sulu, tiek zaudētas šķiedrvielas, kas augļos dabiski regulē cukura uzsūkšanos, tādējādi padarot sulu par koncentrētu cukura “bumbu”.
Šie atklājumi nenozīmē, ka augļu sulas jāizslēdz no uztura pilnībā, taču ir vērts padomāt par mērenību. Zinātnieki iesaka priekšroku dot veseliem augļiem, kas satur ne vien cukuru, bet arī vērtīgās šķiedrvielas un citas uzturvielas. Ja tomēr izvēlaties sulu, labāk to atšķaidīt ar ūdeni un ierobežot porcijas.