Cukurots un cepts ēdiens 93

Nevajadzētu pārsteigt, ka saldie saldumi un našķi ir to pārtikas produktu sarakstā, kurus vēža eksperti iesaka kā nevēlamus. Cilvēkiem iesaka ēst mazāk pārstrādātu pārtiku, kurā ir daudz piesātināto tauku, cukura un sāls. Tas ietver tādus ēdienus kā kūkas, cepumi, konditorejas izstrādājumi, čipsi, ar cukuru saldināti dzērieni un ātrās uzkodas, piemēram, picas un burgeri.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst īsti brīnumbērni un laimes lutekļi 6
Lasīt citas ziņas

Šāda veida pārtikā nav šķiedrvielu un praktiski nav būtisku uzturvielu, tos vajadzētu ēst tikai reizēm un nelielos daudzumos. Atšķirībā no lielas daļas šajā sarakstā iekļauto ēdienu un dzērienu, saldie un ceptie piedāvājumi nav tieši saistīti ar paaugstinātu vēža risku.

Tā vietā paaugstināts risks ir tāpēc, ka, ēdot pārāk daudz šo pārtikas produktu, tas viegli izraisa svara pieaugumu un līdz ar to arī aptaukošanos. Pārāk liels resnums ir saistīts ar vismaz 13 vēža veidiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī iemesla dēļ veselīga svara saglabāšana ir viena no vissvarīgākajām lietām, ko cilvēki var darīt, lai samazinātu vēža risku. Saskaņā ar CRUK datiem aptaukošanās ir otrs lielākais vēža cēlonis Apvienotajā Karalistē.

Pārāka aptaukošanās izraisa augšanas hormonu līmeņa paaugstināšanos organismā, kas pēc tam liek šūnām biežāk dalīties. Katrs no šiem papildu dalījumiem ir vēl viena potenciāla iespēja vēža šūnām parādīties, palielinot risku saslimt ar slimību. Vēl viens faktors, kas palielina risku, ir tas, ka imūnās šūnas tiek piesaistītas ķermeņa vietām, kur ir daudz tauku šūnu.

Tas var izraisīt iekaisuma smaile šajās vietās, kas izraisa šūnu ātrāku dalīšanos, atkal palielinot vēža veidošanās risku.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.