Sarkanā gaļa 93

Tāpat kā no apstrādātas gaļas, onkologi iesaka izvairīties no steika, burgeriem un jēra gaļas karbonādes. Tas ir tāpēc, ka eksperti brīdina, ka sarkanā gaļa ir arī to pārtikas produktu sarakstā, kuri, pēc ekspertu domām, var izraisīt vēzi. Tas ietver visus svaigas, maltas un saldētas cūkgaļas, liellopa un jēra gaļu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst īsti brīnumbērni un laimes lutekļi 6
Lasīt citas ziņas

Vairāki pētījumi ir atklājuši saikni starp sarkanās gaļas ēšanu un dažiem vēža veidiem. Tomēr eksperti saka, kā tieši tas notiek, un patiesi precīzs paaugstinātā vēža riska līmenis joprojām nav skaidrs.

Tiek uzskatīts, ka, lai gan sarkanā gaļa palielina resnās zarnas, kuņģa un aizkuņģa dziedzera vēža risku, risks nav tik liels kā apstrādātā gaļa. Ir nepieciešami vairāk pētījumu, lai pārliecinātos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viens no iespējamiem veidiem ir savienojums, ko sauc par hemu, kas satur dzelzi un piešķir sarkanajai gaļai krāsu. Hems var izraisīt vēzi izraisošu savienojumu veidošanos, kas, kā pierādīts, bojā zarnu gļotādu, kas var palielināt zarnu vēža risku.

Lai gan eksperti saka, ka sarkanās gaļas samazināšana samazinās risku saslimt ar vēzi, viņi uzsver, ka cilvēkiem joprojām ir jānodrošina, ka viņi no uztura saņem pareizās uzturvielas. Tas ir tāpēc, ka gaļa ir viens no galvenajiem B12 vitamīna avotiem, kas ir vitāli svarīgs nervu darbībai, DNS ražošanai šūnās un asins ražošanai.

Sarkanā gaļa nodrošina mūsu organismu arī ar dzelzi, kas ir svarīga sarkano asins šūnu veidošanai, cinku, kas palīdz organismam veidot jaunas šūnas un dziedēt brūces, un citus B vitamīnus, kas palīdz organismam atbrīvot enerģiju no pārtikas. Tomēr var iegūt lielāko daļu šo pašu uzturvielu no veģetāriem avotiem.

Kas ir zarnu vēzis?

Zarnu vēzis ir atrodams jebkur resnajā zarnā, kas ietver resno un taisno zarnu. Katru gadu aptuveni 43 000 britu tiek diagnosticēts zarnu vēzis.

Simptomi ietver:
Izmaiņas izkārnījumos, piemēram, mīkstāki, caureja vai aizcietējums, kas nav ierasts
Jums ir nepieciešams biežāk vai retāk uz tualeti nekā parasti
Asinis izkārnījumos, kas var izskatīties sarkani vai melni
Asiņošana
Sāpes vēderā
Kamols vēderā
Uzpūšanās
Zaudēts svaru bez iemesla
Nogurums bez iemesla

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.