Arī pagājušās nedēļas nogalē, spītējot saliņam un sniegam, tukumnieki luterāņu baznīcas pagalmā gatavoja ierakumu sveces. Šim darbam labi noder dārza grils.
Arī pagājušās nedēļas nogalē, spītējot saliņam un sniegam, tukumnieki luterāņu baznīcas pagalmā gatavoja ierakumu sveces. Šim darbam labi noder dārza grils.
Foto: no Mārča Zeiferta arhīva

Tukumnieki sūta siltumu ukraiņiem – ierakumu sveču manufaktūra ar 25 cilvēkiem 14

Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Kokteilis
11 bēru tradīcijas un noteikumi, kas jāievēro, lai godam pavadītu aizgājēju
Lasīt citas ziņas

Šajās dienās tukumnieki uz Ukrainu nosūtījuši 360 pašu gatavotās ierakumu sveces. “Nu jau mums ir maza manufaktūra, kurā darbojas aptuveni 25 cilvēki,” sveču liešanas apmērus Tukuma luterāņu draudzē raksturo mācītājs Mārcis Zeiferts. Viņš aicina šajā gada nogalē rūpīgi krāt visus sveču galus un pārvērst tos derīgās lietās.

“Bezspēcības sajūta ir smaga, domājot par karu Ukrainā. Kaut ar nelielu ieguldījumu, bet gribas palīdzēt,” teic mācītājs. Tādēļ tukumnieki, tāpat kā daudzi citi Latvijā, steidz gatavot ierakumu sveces. Pirms šīs bijusi aizsargtīklu gatavošanas akcija, taču nu prasībām piemērotu audumu krājumi vietējiem izsīkuši. Pie baznīcas novietots speciāls konteiners, kurā naski krājas vietējo savāktie izdegušo sveču, parafīna un vaska atlikumi. Vajadzīgas arī konservu kārbas un kartons. Kad materiāls sagādāts, top jauna sveču partija.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: no Mārča Zeiferta arhīva

Tukuma sveču lējēji pirms darba noskatījušies video pamācību. Taču tikai tad, kad sākuši paši darboties, atklājušies dažādi svarīgi knifi. Tādēļ prātīgāk ir sveču atlikumus nodot tiem, kas jau iemanījušies gatavošanā, nevis liet katram pašam mājās.

Piemēram, vislabāk, ja konservu kārbas ir vienādas, jo tad tām vieglāk sagriezt kartona strēmeles, kuras ieritina traukā kā gliemezīti. Kartona slejām arī jābūt nedaudz zemākām par kārbas malām. Aizdedzināšanai atstāj tikai dažus garākus gabaliņus. Svarīgi parafīnu papildināt vairākas reizes, jo papīrs daudz iesūc (tādēļ visu parafīna masu neiztērē uzreiz). Arī īsto temperatūru parafīna katla sildīšanai uzķer pamazām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.