Tu tos ēdi zaļus/svaigus? Tā vairāk nedari! 5 dārzeņi, kuri pirms ēšanas jānovāra 0
Neapstrādātas pārtikas ēšana šobrīd ir zināma modes tendence. Pēc svaigēdāju, neapstrādātas pārtikas piekritēju domām, mikroelementi un vitamīni dārzeņos un augļos saglabājas labāk, ja ēdienu nevāra, necep, bet ēd svaigu.
Svaigēdāji, saukti arī par raw vegans vai raw foodists, ir cilvēki, kuri uzturā izvēlas lietot pārsvarā neapstrādātus, svaigus pārtikas produktus, kuru termiskā apstrāde nepārsniedz 40–48°C. Viņu filozofijas pamatā ir pārliecība, ka termiskā apstrāde iznīcina vērtīgās uzturvielas un fermentus, kas ir būtiski cilvēka organismam. Svaigēdāji uzskata, ka uztura pamats jāveido no augļiem, dārzeņiem, riekstiem, sēklām un dīgstiem, kas nodrošina dzīvības enerģiju un uzlabo veselību.
Šī dzīvesveida piekritēji uzskata, ka svaiga un neapstrādāta pārtika veicina dabisku ķermeņa attīrīšanos, uzlabo gremošanu un palīdz saglabāt enerģiju. Daudzi svaigēdāji pievērš uzmanību ne tikai uzturam, bet arī harmoniskai mijiedarbībai ar dabu un videi draudzīgam dzīvesveidam. Viņi bieži vien izvēlas bioloģiski audzētu pārtiku, lai izvairītos no ķīmiskām piedevām un pesticīdiem, tādējādi rūpējoties gan par savu veselību, gan apkārtējo vidi.
Svaigēšanas filozofijā bieži izpaužas arī minimālisma un dabiskuma vērtības. Tā tiek saistīta ne tikai ar fizisku veselību, bet arī ar garīgo labsajūtu, jo svaigēdāji uzskata, ka uztura un dzīvesveida harmonija palīdz sasniegt emocionālu līdzsvaru un mieru.
Tos ir dārzeņi, kurus vienmēr vajadzētu termiski apstrādāt pirms ēšanas. Lūk, kuri tie ir!