Trīs konjaka kokteiļi vienmuļās ziemas un ierastās dzērienkartes atsvaidzināšanai 0
Hennessy Berry
Aukstos ziemas vakaros daudziem vienīgā vēlme ir sasilt – daži sildās mājās, citi dodas pasēdēt ar draugiem restorānos, citi izvēlas karstu ballīti kādā no pilsētas klubiem. Lai arī kāds būtu izvēlētais vakara pavadīšanas veids, to var lieliski papildināt kāds sildošs dzēriens. Iecienītā naktskluba vecākā bārmene Liene Bukbārde atklāj – karstvīns, lai gan ziemā plaši iecienīts, īpaši pasēdēšanās mājās draugu lokā, klubos nemaz neesot tik pieprasīts – kokteiļi nezaudē savu popularitāti, lai kāds gadalaiks būtu ārpus kluba telpām. Liene dalās ar savām zināšanām un konjaka kokteiļu receptēm, kuras būs pa spēkam gan iesācējiem, gan arī būs interesants jaunums pieredzējušiem kokteiļu jaucējiem.
Konjaks kokteiļos – par spīti izplatītajiem mītiem, ka konjaku drīkst baudīt tikai tīrā veidā – nav nekas jauns. Konjaku miksēt un eksperimentēt ar dažādām dzērienu kombinācijām sāka jau 19. gadsimtā, bet tieši pēdējos gados konjaka kokteiļi sākuši iekarot savu vietu gan konjaka cienītāju, gan vieglāku dzērienu baudītāju vidū. Ziemā konjaka kokteiļi būs lielisks papildinājums vakaram – mierīgā pasēdēšanā patīkami sildīs, bet ballējoties būs laba alternatīva jau ierastajiem ruma vai degvīna kokteiļiem.
Pirms ķerties pie kokteiļiem, Liene Bukbārde iesaka nedaudz sagatavoties: “Lai pagatavotu kokteiļus tieši tādā veidā, ka paredzēts receptēs, būs nepieciešama bāra karote, kuru var aizstāt ar vienkāršu garāku karoti vai pat ēdamkaroti, kā arī viens no bārmeņu darba pamatinstrumentiem – šeikeris. To vari aizņemties no draugiem vai iegādāties pati – tie šobrīd viegli atrodami dažādos veikalos. Kā alternatīvu vari izmantot arī jebkuru garenāku slēdzamu trauku – kaut vai pudeli. Papildus noderēs smalcināts ledus, kuru viegli vari iegūt arī mājas apstākļos, piemēram, ietinot ledu tīrā dvielī un sadauzot to ar, piemēram, gaļas āmuriņu vai sasmalcinot ledu kvalitatīvā un jaudīgā blenderī.”
Hennessy Berry
Liene Bukbārde Hennesy Berry kokteiļus iesaka baudīt tiem, kuri iecienījuši arī ogu garšas. “Kokteiļus ar ogu garšām bieži vien izvēlas vīna cienītāji, jo īpaši ballītēs, kad vīna malkošana nešķiet atbilstoša valdošajai atmosfērai. Šo kokteili arī iesaku tiem, kuri, nezinot, ko pasūtīt, lūdz “uztaisīt ko garšīgu” – tā sastāvdaļas veido patīkamu garšu buķeti, kas garšos lielākajai daļai cilvēku. Ņemot vērā, ka no alkoholiskajiem dzērieniem tā sastāvā ir tikai konjaks, var nesatraukties par dažādu alkoholu jaukšanas sekām nākamajā rītā,” stāsta Liene.
Pagatavošanai būs nepieciešams:
Hennessy Very Special konjaks – 45 ml
Piparmētru lapiņas – 6 gab.
Brūnais cukurs – 1 ēdamk.
Aveņu sula – 15 ml
Avenes – 4 gab.
Laima sula (svaigi spiesta) – 7 ml
Ginger Ale limonāde– 7 ml
Sasmalcināts ledus
1. Šeikerī ievieto visas sastāvdaļas, izņemot Ginger Ale limonādi. Pievieno sasmalcinātu ledu, aizpildot šeikeri līdz pusei.
2. Sastāvdaļas šeikerī spēcīgi sakratām aptuveni 10 sekundes. Sajaukto dzērienu kopā ar ledu lejam Highball glāzē (“ilgo dzērienu glāze”, derēs arī gana liela ūdens vai sulas glāze).
3. Piepildām glāzi līdz augšai ar smalcinātu ledu un pa virsu lejam Ginger Ale limonādi.
4. Visu viegli samaisām ar garu karoti.