3 gardas biezpienmaizes receptes: klasiskā, ar ogām un pat marcipānu 1
Kārojas ko gardu? Biezpiena plātsmaizes allaž būs lielisks risinājums!
Ar ogām un marcipānu
• 1,2 kg biezpiena
• 8 olas
• 75 ml skābā krējuma
• 250 g cukura
• 5 ēdamkarotes kartupeļu cietes
• 2,5 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 100 g saldētu vai svaigu upeņu vai melleņu
• 200 g marcipāna
Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā. Olu dzeltenumiem pieliek cukuru, vaniļas cukuru, kartupeļu cieti, skābo krējumu un puto, līdz izveidojas gaisīga masa. To pielej biezpienam, pieber saldētas (vai svaigas) ogas un samaisa. Atsevišķi saputo olu baltumus un uzmanīgi iecilā masā. Pannu izklāj ar cepamo papīru un vienmērīgi izlīdzina biezpiena masu. Cep iepriekš līdz +180 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 70–80 minūtes. Desmit minūtes pirms cepšanas beigām pārkaisa ar sarīvētu marcipānu.
Patīkami sulīga un aromātiska biezpienmaize.
Klasika ar rozīnēm
Pamatnei
• 150 g balto kviešu miltu
• 150 g pilngraudu kviešu miltu
• 200 g sviesta
• 120 g cukura
• 2 tējkarotes cepamā pulvera
Biezpiena masai
• 1,5 kg vājpiena biezpiena
• 8 olas
• 250 ml saldā krējuma
• 200 g cukura
• 200 g rozīņu
• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 2 ēdamkarotes rīvētas citrona miziņas
Lai pagatavotu mīklu, abu veidu miltus sajauc ar cepamo pulveri un ieberž tajos mazos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu. Pieliek cukuru un ar rokām sajauc, lai veidotos drumstalas, nevis viendabīga mīkla. Cepot drumstalas izkusīs viengabalainā kārtiņā un maize būs viegla un gaisīga – tāda, kas pati kūst mutē.
Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pievieno citrona miziņu, vaniļas cukuru un siltā ūdenī uzbriedinātas rozīnes. Olas saputo ar cukuru un pielej biezpiena masai. Pēc tam saputo saldo krējumu un uzmanīgi iecilā masā. Pannu izklāj ar cepamo papīru. Vienmērīgi uzbirdina un ar rokām nedaudz pieplacina drumstalas. Tad uzlej biezpiena masu un cep iepriekš līdz +180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 80 minūtes, līdz biezpienmaizei ir kārdinoši zeltaina virspuse.
Sulīga un sātīga biezpienmaize, ideāls cienasts ciemiņiem.
Ar dzērvenēm un aprikozēm
• 1,5 kg biezpiena
• 270 g mannas
• 700 g skābā krējuma
• 300 g cukura
• 70 ml saldā krējuma
• 150 g žāvētu dzērveņu
• 150 g žāvētu aprikožu
• Ēdamkarote kartupeļu cietes
Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pieber mannu, kartupeļu cieti, cukuru un pielej saldo un skābo krējumu. Samaisa, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno smalkos gabaliņos sagrieztas aprikozes un kaltētas dzērvenes. Pannu izklāj ar cepamo papīru un izlīdzina biezpiena masu (var cept arī ar pirmajā receptē doto pamatni). Virspusē uzkaisa brūno cukuru, dekoram var izmantot dzērveņu pusītes. Cep iepriekš līdz +180 °C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 80–90 minūtes.
Saturīga un garšīga biezpienmaize, kuru var cept arī bez pamatnes.
! Receptes paredzētas cepšanai 35 x 40 cm pannā.