Viena no pandēmijas visvairāk nomocītajām nozarēm – ēdināšana – nākusi klajā ar paziņojumu, ka daļa uzņēmumu ziemā varētu bankrotēt 79
Ieva Ēvalde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Viena no pandēmijas visvairāk nomocītajām nozarēm – ēdināšana – nākusi klajā ar paziņojumu, ka 36% ēdināšanas uzņēmumu jau šajā ziemā varētu pārtraukt savu darbību, par to liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) septembrī veiktā aptauja. Tiesa, cerību tikt sadzirdētiem viesuši pēdējie valdības lēmumi.
“Pirmo Covid-19 rudeni un ziemu neizturēja 10% ēdināšanas uzņēmumu, savukārt šajā aukstajā sezonā savu darbību varētu izbeigt jau vairāk nekā 30% nozarē strādājošo uzņēmumu. Tāpēc valsts atbalsts uzņēmējiem ir kritiski svarīgs,” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.
Tāpat par nozīmīgiem atbalsta instrumentiem tiek uzskatītas algu subsīdijas un apgrozāmo līdzekļu granti. Savukārt dīkstāves pabalstus, pēc LRB ziņām, gaida mazāks skaits aptaujāto, jo tie darbiniekus nemotivē strādāt. LRB dati liecina, ka tikai 4,5% aptaujāto ir droši, ka varēs iztikt bez valsts atbalsta.
Pagājušajā nedēļā valdība lēma par iespēju plašāk izmantot skolēnu regulāro Covid testu rezultātus. LRB valdes loceklis un restorānu tīkla “Vairāk saules” līdzīpašnieks Endijs Bērziņš norāda, ka tas ir pirmais solis arī ēdinātāju problēmu risināšanas virzienā.
“Par regulāru testēšanu skolās tiek tērēti ievērojami līdzekļi, tomēr iespējas, ko skolēnam sniegtu negatīvs testa rezultāts, līdz šim netika pilnībā nodrošinātas,” vērtē Endijs Bērziņš, piebilstot, ka “Vairāk saules” restorāniem šis valdības lēmums ir sevišķi būtisks, jo liela daļa restorānu tīkla klientu ir ģimenes ar bērniem.
Tāpat LRB valdes loceklis par cerīgu nodēvē ēdinātājiem sniegto iespēju, ievērojot konkrētus nosacījumus, pāriet uz darbu tā dēvētajā “zaļajā režīmā”.
“Darbojoties “dzeltenajā režīmā”, ēdinātājiem ir jāievēro dažādas epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram, 2 m starp galdiņiem, kas ļauj strādāt tikai ar 50% jaudu un ir nepietiekami, lai nosegtu augstās telpu īres maksas,” skaidro Endijs Bērziņš.
“No 11. oktobra mums ir iespēja tajos restorānos, kur 100% kolektīva ir vakcinēti, izvēlēties apkalpot vienīgi vakcinētus un pārslimojušus klientus, kā arī viņu bērnus ar negatīvu kovidtestu. Tas mums sniegs iespēju strādāt “zaļajā režīmā” – ar pilnu jaudu.”
LRB aptauja liecina, ka ēdināšanas nozarē kopumā 100% darbinieku vakcinācija ir veikta 13,6% uzņēmumu, 27,3% uzņēmumu ir vakcinēti vairāk nekā 90% darbinieku, bet aptuveni pusē uzņēmumu abas potes pret Covid saņēmuši 60–80% darbinieku.
LRB aptaujā šā gada septembra sākumā piedalījās 50 ēdināšanas uzņēmumi, kas savu darbību īsteno visā Latvijā – Latvijas Restorānu biedrības, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedri.