Foto – Shutterstock

Trauki var sabojāt arī veselīgu pārtiku 4

Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, pieaug interese par bioloģisko pārtiku – veselīgiem produktiem, kas nesatur kaitīgas vielas. Tomēr ar to iegādi vien nepietiek. Ļoti svarīga ir arī pareiza trauku izvēle, tos gatavojot un uzglabājot.

Reklāma
Reklāma

Kas slēpjas plastmasas pudelē

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

“Liela daļa vielu pārtikas produktos nonāk tikai gatavošanas vai uzglabāšanas procesā, piemēram, benzpirēns, svins, pesticīdi. Šīs vielas dēvē arī par resninātājām un endokrīnās sistēmas grāvējām, jo tās iedarbojas uz hormoniem – gan dzimumhormoniem, gan vairogdziedzera un virsnieru garozas hormoniem. Mainās apetīte, sāta izjūta, ēdienu izvēle, rezultātā pieaug svars,” norāda diētas ārste Laila Meija. Šo vielu iedarbība uz organismu īpaši bīstama dažos dzīves posmos: pirms dzimšanas, pirmajā dzīves gadā un pusaudžu vecumā, jo var atstāt sekas uz visu atlikušo mūžu.

Ārste stāsta, ka viena no šādām vielām ir bisfenols A, kuru satur plastmasas pudeles. To izmanto arī konservu kārbu iekšējos pārklājumos. Šī viela ne tikai veicina aptaukošanos, bet arī ietekmē vairogdziedzera, nervu un imūnās sistēmas darbību, veicina spontānos abortus, neauglību. Ftalāti – vielas, kas padara plastmasu stingru un elastīgu (šī viela ir pārtikas plēvē), – visvairāk ietekmē vīrišķo hormonu testosteronu. Tās iedarbības dēļ mainās spermas kvalitāte, tā veicina aptaukošanos un insulīna rezistenci.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Kāda eksperimenta dalībnieki trīs dienas atturējās no pārtikas, kas bijusi saskarē ar plastmasām, un bisfenola A un ftalātu līmenis organismā samazinājās par divām trešdaļām. Tas pierāda, ka ir jēga mainīt pārtikas iepakojumu,” saka Laila Meija.

Ko mēs varam darīt? Ikdienā mazāk izmantot plastmasas izstrādājumus, īpaši ilgstošai produktu glabāšanai, to vietā izvēloties stikla traukus. Nepildīt pienu vai sulas plastmasas pudelēs, jo atkārtota to izmantošana veicina kaitīgo vielu nokļūšanu pārtikā, bet pēc tam – organismā. Neglabāt plastmasas traukos treknus, sālītus un skābus pārtikas produktus, jo tie izraisa ķīmisku reakciju, kas veicina kaitīgo vielu izdalīšanos. Un, protams, bez šaubīšanās mest laukā bojātus plastmasas traukus un neglabāt tajos ēdienu.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.