Donalds Tramps un Kamala Harisa
Donalds Tramps un Kamala Harisa
AP Photo/Alex Brandon, File

Tramps kā Izraēlas sabiedrotais 0

Tramps sevi uzskata par “pro-Izraēlu atbalstošāko prezidentu ASV vēsturē” — vismaz tā teikts video, ko viņš ievietojis savā platformā Truth Social. Faktiski, būdams ASV prezidents, viņš izpildīja daudzas Izraēlas senās vēlmes: 2018. gadā Tramps pārcēla ASV vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi. Citas valstis, tostarp Vācija, līdz šim ir atturējušās to darīt, atsaucoties uz neatrisināto situāciju Austrumjeruzalemē saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ķīniešu horoskops oktobrim: uzzini savu šī mēneša laimīgāko datumu
“Būs par vienu policistu mazāk…” Mūziķis Puzikovs dziļi pārdzīvo tiesas spriedumu, atklājot, kāpēc neatzīst savu vainu 34
Kokteilis
Darbs nav vilks – uz mežu neaizskries! 5 datumi, kuros dzimst īsti sliņķi 2
Lasīt citas ziņas

Kopš 2019. gada marta ASV par Izraēlas teritoriju ir atzinušas arī Golānas augstienes, kuras anektēja Sīrija. Neilgi pēc tam Trampa znots un īpašais sūtnis Džareds Kušners prezentēja miera plānu, taču tas tika uztverts kā vienpusīgs.

Tramps samazināja maksājumus ANO Palestīnas palīdzības aģentūrai UNRWA un apgrūtināja vairāku musulmaņu valstu pilsoņu iekļūšanu valstī. 2020. gada rudenī Amerikas Savienotās Valstis beidzot panāca Ābrahama vienošanos — līgumu sēriju, ar kuriem Izraēla normalizēja diplomātiskās attiecības ar vairākām arābu un Ziemeļāfrikas valstīm vairāk nekā 70 gadus pēc valsts dibināšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Donalds Tramps jūlijā Floridā uzņēma Bendžaminu Netanjahu – šķiet, ka ir aizmirsta nesaskaņa 2020. gada beigās, kad Netanjahu apsveica Džo Baidenu ar viņa uzvaru vēlēšanās, kuru Tramps nekad oficiāli neatzina.

Vai šī līnija turpinātos, ja uzvarēs republikānis? “Tramps noteikti turpinās tuvoties Izraēlai,” saka Pīters Lintls, Tuvo Austrumu eksperts Zinātnes un politikas fondā, kuru galvenokārt finansē no Vācijas nodokļu maksātāju naudas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.