Eļļa – ideāla mērce salātiem 1
Nerafinētai kaņepju eļļai, ja vien tā ir svaigi spiesta, piemīt jauks aromāts un maiga, patīkama garša. Tā nav tik stipra kā nerafinēta avokado, zemesriekstu vai valriekstu eļļa. Kaņepju eļļu samaisot ar pāris tējkarotēm citrona sulas, pievienojot nedaudz sāls un maltu melno piparu, iegūst mērci, ko izmanto, piemēram, salātlapu, tomātu, olīvu un fetaki siera salātiem, svaigu gurķu salātiem, burkānu salātiem ar sezama sēkliņām un citiem. Kaņepju eļļa ir ne vien garda, bet arī ļoti vērtīga, jo līdz pat 80–90% no taukskābēm veido neaizstājamās taukskābes (omega-6 taukskābju tajā ir gandrīz četrreiz vairāk nekā linsēklu eļļā). Tajā ir visas deviņas neaizstājamās aminoskābes, antioksidanti, karotīns, E vitamīns, daudz vērtīgu minerālvielu (piemēram, kalcijs, dzelzs) un citu vitamīnu. Šī eļļa ir viegli zaļā krāsā, jo kaņepju sēklās ir daudz hlorofila. Nerafinēto eļļu var izmantot tikai salātos, jo karsēt to nedrīkst.