Kā pagatavot sviestu 1
Lai pagatavotu kaņepju sviestu, nepieciešams pareizi sagatavot tā galveno sastāvdaļu – staku. To dara šādi. Kaņepju sēkliņas pēc novākšanas vispirms izvētī un attīra no visiem piejaukumiem, arī sapelējušajām sēkliņām (lietainās vasarās tā mēdz notikt). Tad uz pannas ar biezām malām sēkliņas apgrauzdē, līdz tās sāk sprēgāt. Svarīgi ir grauzdējot nepārcensties, citādi sēklas kļūst rūgtas – jāapgrauzdē tikai mazliet, līdz gaisā sāk virmot patīkama smarža. Apgrauzdēšana dod stakam riekstu garšu un smaržu. Pēc tam seko darbietilpīgākais process: sēkliņas 5–6 reizes izmaļ gaļas mašīnā, līdz iegūst mīkstu, eļļainu masu. Jaudīgie virtuves kombaini arī tiek galā, bet tad vajadzīga diezgan liela porcija, pāris sauju kaņepju sēklu nevarēs apstrādāt. Maļot kafijas dzirnaviņās, no sēklām pietiekamā daudzumā neizdalās eļļa un var iegūt bezgaršīgu masu. Izžāvētas sēklas vislabāk glabāt slēgtā traukā un gatavot mazas porcijas, jo, ilgi uzglabājot staku vai jau gatavu kaņepju sviestu, eļļa oksidējas un produkts kļūst rūgts. Staku var tāpat smērēt uz maizes vai sajaukt ar sviestu.
Gatavojot kaņepju sviestu, staka un sviesta attiecības ir gaumes jautājums. Klasisks variants ir 30% sviesta un 70% staka. Ja gribas stiprāku kaņepju garšu, liek mazāk sviesta, savukārt, ja tik daudz kaņepju ir par smagu vēderam un garša šķiet pārāk intensīva, var likt pusi uz pusi. Ar svaigi ceptu maizīti šāds sviests ir ideāls ēdiens brokastīs. To var pievienot arī putrām, smūtijiem un dažādiem zaļajiem dzērieniem.