Tradicionālais Mārtiņdienas latviešu kārums – medus rausis: sensena recepte 8
Mārtiņdienu atzīmējam rudenī – parasti drēgnā un diemžēl tumšā laikā. Protams, tas sasaucas ar atmiņām un pieminot arī aizgājušos. Savukārt bērniem Mārtiņdiena ir bijusi jautra tradīcija – ar pārģērbšanos. Šogad šī diena mums jāaizvada klusu, ģimenes lokā. Taču tas nenozīmē, ka nevaram savus mīļotos palutināt ar kādu tradicionālo Mārtiņa dienas ēdienu no omītes recepšu krājumiem. Šī ir patiešām sena recepte, kas pirmo reizi publicēta 1940.gadā žurnālā “Lauku Sēta”.
Turklāt viens no Mārtiņa dienas ticējumiem skan šādi: “Mārtiņdienā galdā jāceļ plāceņi, medus, alus, dažādi gaļas ēdieni un, protams, ka gailis. Tad ģimene dzīvos labklājībā un neslimos!”.
Medus rausis
Sastāvdaļas:
• 1 glāze piena
• 400—500 g rupju kviešu miltu
• 75 g sviesta
• 50 g cukura
• 25 g rauga
• 1 tējkarote sāls
Pildījumam:
• 150 g medus
• 150 g sviesta
• 100 g riekstu kodolu
• 1 ola
Pagatavošana:
1. Mīklas gatavošanas gaita tāda pati kā speķa pīrāgiem. Kad mīkla otrreiz labi uzrūgusi, liek apmēram 1 līdz 1,5 cm biezu kārtu uz ietaukotām nelielām apaļām pannām, mīklas malas uzlokot mazliet uz augšu.
2. Ļauj vēlreiz uzrūgt, tad pārklāj ar medus pildījumu.
3. Cep mērenā siltumā apm. 20—30 minūtes
Kā pareizi pagatavot pildījumu?
Medu un sviestu uzvāra, piejauc sasmalcinātus riekstu kodolus, atdzesē mazliet, piekuļ veselu olu. Medus rausi galdā pasniedz veselu un ēd ar pienu.