Tortilja ar rozīnīti – čimičanga jeb fritēts burito 0
Meksikāņu virtuves pamatā ir tortiljas – bezrauga plakanmaize, ko gatavo no neraudzētas kukurūzas vai kviešu miltu mīklas. Tās izmanto tradicionālo ēdienu – burito, fajitas, tako, kesadiljas – pagatavošanai, tortiljā ievīstot dažādas sastāvdaļas: dārzeņus, gaļu, zivis, sieru un citas.
Sātīgās uzkodas atšķiras pēc tortiljas veida (kviešu vai kukurūzas), pildījuma, lieluma un pagatavošanas metodes, skaidro meksikāņu ēdienu restorāna “Tex-Mex Republic” pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
Burito ir satīta kviešu tortilja ar pildījumu; to mēdz dēvēt arī par lielo tako. Pildījumam lieto liellopa, vistas vai cūkas gaļu un pupiņas.
Mūsdienās burito ieguvis arī jaunus atvasinājumus, kas ir piemēroti veģetāriešiem. Pildījumam izmanto rīsus, salātus, jūras veltes, salsu, sieru, gvakamoli, dārzeņus, salātus un skābo krējumu. Kad burito ir gatavs, to var tvaicēt vai fritēt.
Sastāvdaļas
• 4 tortiljas
• 800 g pupiņu sautējuma ar gaļu
• 300 g siera
• 2 olas
• 200 g mango salsas
• 200 g skābā krējuma
• Eļļa fritēšanai
Pagatavošana.
Tortiljā pilda pupiņu un gaļas sautējumu un sieru, kārtīgi satin, lai rullīša abi gali būtu ciet. Pārziež ar sakultu olu un fritē, līdz tortilja kļūst zeltaini brūna.
Pasniedz ar skābo krējumu un mango salsu.
UZZIŅA
Salsa – meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, ko gatavo no blanšētiem tomātiem, sarkanajiem sīpoliem, ķiploka, koriandra, laima sulas un eļļas; asumam var pievienot svaigu čili.
Gvakamole – pikants biezenis, ko gatavo no avokado, sīpola, ķiploka, koriandra, blanšēta tomāta, olīveļļas, laima sulas un sāls.