Biskvīta torte ar vārīto krēmu 1
Gatavojis 3. ĒP kursa audzēknis Oskars Štrauss
Sastāvdaļas
Mīklai:
• 300 g kviešu miltu
• 300 g cukura
• 12 olu
• 15 g cepamā pulvera
• 50 g vaniļas cukura
krēmam:
• 150 g kviešu miltu
• 750 g cukura
• 9 olas
• 1 l piena
• 60 g citrona sulas
Dekorēšanai:
• 300 g maršmelovu
• 1 kg pūdercukura
• 50 g cukura
• 20 g citrona sulas
• bezē cepumi
Pagatavošana
Biskvītu gatavo pēc tā dēvētā aukstā paņēmiena. Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām jābūt nevainojami tīrām.
Lai olu baltumi sakultos lielā apjomā, tam pievieno desertkaroti ūdens. Puto tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno trešdaļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingras un spīdīgas.
Dzeltenumus sakuļ ar atlikušo cukuru gaišās putās. Baltumi un dzeltenumi jākuļ viens aiz otra, lai neveidotos pauze. Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem.
Nedrīkst maisīt, jo tad olbaltumi var saplakt. Pamazām iesijā miltus, pēc tam iecilā atlikušos olbaltumus.
Sagatavoto mīklu lej tortes formās (Ø 27 cm). Cep trīs ripas cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes. Pirmās 15 minūtes noteikti nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis!
Vārītajam krēmam olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, vaniļas cukuru, pievieno miltus un lēnām pievieno uzvārītam pienam. Samaisa un liek ūdens peldē. Nepārtraukti maisa, līdz masa sabiezē. Nobeigumā pievieno citrona sulu.
Kad krēms atdzisis, ziež starp biskvīta kārtām, kuras liek tortes formā. Nakti notur vēsumā, tad pārklāj ar mastiku, kas pagatavota no maršmelovu (zefīriņu) mastikas.
Rīkojas šādi: maršmelovus pārlej ar ūdeni, pievieno citrona sulu un karsē, līdz izkūst. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, līdz masa kļūst veltnējama.
To atdzesē un plāni izveltnē, lai mastikai būtu lielāks diametrs nekā kūkai. Pārklāj kūkai un izlīdzina. Kūku dekorē ar bezē cepumiem.