Medus kūka 1
Gatavojusi 3 ĒP kursa audzēkne Gunita Pole
Sastāvdaļas
Mīklai:
• 880 g kviešu miltu
• 370 g cukura
• 200 g medus
• 200 g sviesta
• 4 olas
• 10 g sodas
• šķipsna sāls
Pildījumam:
• 750 g krēmsiera
• 900 ml 30% skābā krējuma
• 600 ml saldā krējuma
• 200 g iebiezinātā piena
• 80 g pūdercukura
• 50 g cukura
• 10 g vaniļas cukura
• 500 g svaigu dzērveņu
Pagatavošana
Katliņā saputo olas, cukuru, sāli, sviestu, medu un silda, līdz cukurs izkusis. Tad iemaisa sodu un turpina maisīt, līdz masa kļūst brūngana.
Katliņu noceļ no plīts un iemaisa miltus, kamēr masa nelīp pie rokām. Ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz pusstundu.
Tad masu sadala desmit vienādās daļās, katru gabalu plāni izrullē, izgriež 30 cm diametra apļus. Cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes.
Pirmās 15 minūtes noteikti nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis! Mīklas atlikumus cep 170 °C 2–3 minūtes. Atdzesē.
Pildījumam saldo krējumu saputo ar iebiezināto pienu. Iemaisa skābo krējumu un pievieno vaniļas cukuru. Svaigās dzērvenes sablendē ar cukuru.
Tortes formā kārto biskvīta ripas, lai neiztecētu pildījums. Katru biskvīta ripu bagātīgi pārziež ar pildījumu, bet katru otro ripu – ar dzērveņu masu.
Kad tas izdarīts, kūku noliek vēsumā. Nākamajā dienā saputo saldo krējumu ar pūdercukuru un pievieno krēmsieru. Ar šo masu bagātīgi noziež kūkas virsu un malas.
Izceptos mīklas atgriezumus sadrupina lielos gabalos un dekorē tortes virsu ap 2 cm platumā, uz kuras veido rotājumu no rozmarīna, fizāļiem, zemenēm, mellenēm vai citām ogām.
Biskvīta kūka ar biezpienu, dzērvenēm un krēmsieru
Gatavojusi 3. ĒP kursa audzēkne Samanta Melle
Sastāvdaļas
Mīklai:
• 420 g kviešu miltu
• 525 g cukura
• 21 ola
• 30 g vaniļas cukura
Pildījumam:
• 1,5 kg biezpiena
• 1 kg krēmsiera
• 700 ml saldā krējuma
• 600 g cukura
• 10 g vaniļas cukura
• 500 g dzērveņu
krēmam:
• 600 g sviesta
• 500 g kondensētā piena
Dekoram:
• sudrabotas dekoratīvās bumbiņas
Pagatavošana
Gatavo biskvītu pēc siltā paņēmiena. Mīklu lej uz cepampapīra un cep 190 °C 25–30 minūtes. Biskvītu atdzesē, tad trīs ripas apakšējām kārtām izgriež 30 cm diametrā un trīs ripas augšējām kārtām 20 cm diametrā.
Tās samitrina ar cukura sīrupu, kam pievienota citrona sula, noziež ar dzērveņu ievārījumu vai ar cukuru sarīvētām svaigām dzērvenēm, tad – krēmu.
Uzliek nākamo biskvīta ripu un dara, kā iepriekš. Kad biskvīta ripas sakārtotas, kūkas ārmalas noziež ar krēmu. Nobeigumā kūku dekorē.
Pildījumam saldo krējumu saputo ar cukuru, vaniļas cukuru, citrona miziņu. Kad gandrīz saputots, pievieno krēmsieru un visu saputo viendabīgā masā.
Nobeigumā pieliek caur sietu izberztu biezpienu, citrona sulu, var pieliet brendiju, rumu vai konjaku un kārtīgi samaisa.
Lai pagatavotu sviesta krēmu, sviestu puto, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno citrona sulu un pa vienai karotei iemaisa kondensēto pienu, konjaku vai brendiju, vai rumu.
Krēmu sadala trīs daļās, pievieno vajadzīgo krāsvielu un veido krēma rozītes un lapiņas.