Torte “Firsta madāmas cepure” . Konkursa “Siera saldā torte” “Skatītāju simpātija” ieguvējas recepte 0
Biedrība “Siera klubs” sadarbībā ar Smiltenes novada domi Smiltenē rīkoja Vidzemes reģiona konkursu “Siera saldā torte”. Piedalījās 24 konkursantes no Rīgas, Siguldas, Cēsīm, Limbažiem, Valmieras, Ogres, Valkas, Gulbenes un Alūksnes. Uz 20 metru gara galda bija sarindotas 24 kūkas, kopā – 96 kilogrami, – cita par citu skaistākas un gardākas. Tas bija iespaidīgs, vārdiem neaprakstāms skats.
IRA GAILE un VITA AUDERE, balvas “Skatītāju simpātija” ieguvējas
Torte “Firsta madāmas cepure”
Sastāvdaļas
Biskvīta mīklai: 25 olas, 625 g cukura, 500 g kviešu miltu, 125 g kartupeļu cietes.
No minētajām sastāvdaļām izcep biskvītus, kuru diametrs ir 30 cm un 25 centimetri.
Vārītam siera–sviesta krēmam: 1 kg saldkrējuma sviesta, 1 l piena, 875 g cukura, 5 olas, vanilīna cukurs, 250 g kviešu miltu, 600 g Lazdonas Baltā biezpiena siera.
Olas saputo ar cukuru un vanilīna cukuru, ieber izsijātus miltus, ielej uzvārītu karstu (90o C) pienu, samaisa, liek ūdens peldē un maisa, lai sabiezē. Tai pievieno saputotu saldkrējuma sviestu un sakuļ, tā iegūstot sviesta krēmu. Tam pievieno sablendētu Lazdonas Balto biezpiena sieru un vēlreiz saputo. Muižas sieru sagriež plānās šķēlēs, sablenderē.
Pildījumam: dzērveņu ievārījums, 500 g Muižas siera.
Apdarei – tortes mežģīnēm, ziediem: 100 g cukura mastikas (Sugar Dress Martellato), 800 g cukura mastikas (Stadter)
Kā gatavot?
Veido torti kā cepuri. Vispirms 30 cm lielo biskvīta ripu pārgriež paralēli uz pusēm. Uz pirmās daļas liek pildījuma kārtas: vārīto sviesta–siera krēmu, dzērveņu ievārījumu, uzber Muižas sieru un atkal uzliek sviesta–siera krēma kārtu. Virsū uzliek otru biskvīta ripu, ko pārziež ar sviesta–siera krēmu. Virs krēma liek biskvītu 25 cm diametrā. Šo biskvītu pārklāj ar pildījumiem tādā secībā kā pirmo lielo biskvīta ripu. Tā izveidojas cepures forma.
Gatavo cukura mastikas apdarei, mežģīnēm un ziediem. No cukura mastikas ar trafareta palīdzību izveido mežģīnes, izmantojot cukura mastikas gatavošanas tehnoloģiju.
No cukura mastikas veido rudzupuķes un pārklāj tortes virsmu.
Torti ieteicams uzglabāt 5 – 6 0C, realizācijas laiks ~36 stundas.